Ve Štokách se stěhovala čápata do nového

Štoky – Tři čápata dnes přestěhovali ochránci přírody ve Štokách na Havlíčkobrodsku. Staré hnízdo je na používaném komíně a několikrát už hořelo. Nové hnízdo bylo pro čapí rodinu vytvořeno kousek dál, na stožáru postaveném speciálně pro tento účel. Na původním místě čápi hnízdili 25 let, a proto se stali miláčky místních lidí.

„To hnízdo už v zimě několikrát chytlo. I z hlediska požární bezpečnosti je to neudržitelný stav,“ zdůvodnil dnešní akci Václav Hlaváč z havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny. Naposledy museli hnízdo hasit v polovině letošního února. Stěhování bylo naplánováno na dobu, kdy budou čápatům čtyři týdny. „Staří k nim teď nějakou hodinu nepůjdou, tak aby to ta mláďata celé bez problémů vydržela,“ vysvětlil.

Staré hnízdo je v centru městyse na komíně, který se používá k vytápění hospody a sousedního domu s asi osmi byty. „Nebylo možné ho odstavit,“ řekl starosta městyse Pavel Královec. O oblíbené ptáky ale lidé přijít nechtěli.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Mláďata čekal pytel a okroužkování

Stožár s novým hnízdem měří 15 metrů. Stěhování čapích mláďat mělo rychlý spád, sledovaly ho davy lidí. Hlaváč vylezl po kovovém žebříku na hnízdo. Mláďata vážící kolem 2,5 kilogramu postupně vkládal do vaku, který spouštěl po provaze. Dole byla mláďata přendána do bedničky, okroužkována a přenesena k novému hnízdu. Tam už museli ochráncům vypomoci hasiči se zvedací plošinou. Čápata přemístili do hnízda o průměru 1,4 metru, spleteného z větví a vystlaného slámou.

Mláďata byla téměř nehybná, na ochránce neútočili ani čapí rodiče, kteří se drželi v povzdálí. „Bílí čápi jsou strašně klidní a je s nimi velice dobrá manipulace. Kdybychom tady manipulovali s černými čápy, tak by to bylo podstatně složitější, ti se brání,“ poznamenal Hlaváč. Podle jeho zkušeností by staří měli začít mláďata krmit během dneška. „Pokud by sem nešli, tak bychom museli mláďata vrátit zpátky do starého hnízda,“ doplnil. Bez rodičů se malí čápi neobejdou ještě asi tři týdny.

Na Vysočině je kolem 60 hnízd čápa bílého. Hnízda se postupně rozrůstají, vážit mohou i půl tuny. Staré hnízdo ve Štokách je ale malé a špinavé. Od sazí měli dosud pravidelně zašpiněné peří i oba staří čápi. Podle Hlaváče se podle toho dali na louce poznat až do léta.