Čeští vinaři vezou ze San Franciska 79 medailí

Brno - Titul nejlepšího Sauvignonu výstavy a dalších 79 medailí si vezou moravští a čeští vinaři z mezinárodní výstavy vín v USA International Wine Competition pořádané v San Francisku. Mezi Sauvignony vyhrál vzorek Vinařství Líbal, s. r. o., z Horních Dunajovic na Znojemsku.

Spolu s tímto titulem moravští a čeští vinaři získali jednu velkou zlatou medaili, pět zlatých, 24 stříbrných a 50 bronzových medailí, tedy ještě o tři medaile více než v loňském roce. „V San Francisku se našim vinařům dařilo už loni, ale zisk titulu nejlepšího vína ve své odrůdě je spolu s dalšími cennými medailemi úspěch opravdu nevídaný,“ uvedl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Oceněný Sauvignon je navíc vůbec prvním víno originální certifikace (VOC), které se takto významně prosadilo na mezinárodní soutěži. Vína VOC nenesou klasické označení podle kvality hroznů při sklizni, ale podle místa původu. Na etiketách neuvádí jakostní zařazení ani přívlastek. Podobný systém funguje už desítky let například ve Francii nebo v Itálii.

„Náš vítězný Sauvignon je výrazné aromatické víno, které má na ročník 2010 velmi pěkně vyvážené cukry a kyseliny. Je to typické víno pro VOC Znojmo, přesně naplňuje myšlenku jeho vzniku a jeho úspěch v mezinárodním srovnání jen potvrzuje, že jsme se vydali správnou cestou,“ uvedl k udělení titulu
vinař Marek Líbal.

Pavel Krška
Zdroj: ČT24
Vydáno pod