Akvarijní výstava se stěhuje z radnice do brněnské ZOO. Možná napořád

Brno - Poslední měsíc zbývá všem, kteří by chtěli navštívit Stálou akvarijní výstavu ve Staré radnici v centru Brna. Radniční věž potřebuje nezbytnou rekonstrukci, a přilehlé prostory tak musí ustoupit těžké technice. Expozice ryb, rostlin a plazů bude během oprav přesunuta do brněnské ZOO, kde s největší pravděpodobností zůstane do budoucna. Brno totiž nemá zájem zachovat v historických prostorách radnice prodělečný provoz akvárií, když ZOO představuje vhodné zázemí.

Stálá akvarijní výstava je v domě sousedícím se Starou radnicí už od roku 1969. Po čtyřech desítkách let ji kvůli poškozené statice radniční věže čeká stěhování. Z vedlejších budov, které zahrnují i současnou akvarijní expozici, plánuje město provádět injektáž na zpevnění podkladu.

Kvůli prachu a hluku z težké techniky je nezbytné ryby přesunout. „Výstavu budeme stěhovat do ZOO Brno. Až bude provedena rekonstrukce prostor na Staré radnici, budeme jednat s městem, co bude s prostorem dál. Tedy jestli expozice zůstane v ZOO, nebo se tam vrátí třeba i modernější expozice,“ shrnul ředitel ZOO Brno Martin Hovorka.

NO COMMENT: Stálá akvarijní výstava (zdroj: ČT24)

Magistrát ale zájem o expozici v centru Brna nemá. „Výstava měla význam, když zde nebyly žádné zverimexy. Lidé už nemusí chodit na akvarijní ryby na Starou radnici, ale mohou je vidět kdekoliv jinde. Výstava je navíc dlouhodobě prodělečná a město hledá jakékoliv možnosti finančních úspor,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Proti přesunu výstavy z centra do brněnské ZOO vznikla petice, na které je už tři sta podpisů. „Jde nám o to, aby výstava byla zachována v centru. Ostatní města jako Plzeň, Děčín nebo Hradec Králové podobné akvarijní výstavy mají. Současný trend je podobné instituce v centrech měst podporovat,“ řekl svůj názor šéf akvarijní výstavy a autor petice Vladimír Spurný.

Poslední šanci navštívit výstavu ještě v centru na Staré radnici mají všichni do 31. července. Od září pak expozice bude k vidění v brněnské ZOO.

  • Stálá akvarijní výstava autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2679/267834.jpg
  • Stálá akvarijní výstava autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2679/267832.jpg