Velehrad: Kam s barokními sochami?

Velehrad - Vrátit na most, nebo ponechat v ústraní? Tuto otázku teď řeší ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Prastarý most, který spojuje Velehrad s vesnicí Tupesy, zdobily do poloviny minulého století dvě barokní sochy sv. Bernarda a sv. Luitgardy. V padesátých letech však musely ustoupit kombajnům a mlátičkám. Nyní místní uvažují o jejich vrácení na původní místa. To se ale nelíbí památkářům.

„Kombajn zavadil o jednu ze soch a ta spadla do potoka,“ zavzpomínal pamětník události Jaroslav Kapitán. A taky byly sochy z mostu odstraněny a umístěny u vchodu do velehradského kláštera. Místní si teď přejí jejich návrat. Podle památkářů ale nyní hrozí stejné nebezpečí jako tehdy. „Jsme skeptičtí, obáváme se, že by se havárie mohla opakovat,“ řekla Radka Borunská z uherskohradišťského městského úřadu. Podle náměstka Zlínského kraje Libora Lukáše by se ale dala omezit doprava na mostě tak, aby k podobné události nemohlo dojít.



Vyjednávání je na začátku, spor zatím nemá favorita. Kraj opravu památky platí, památkáři mají výkonnou moc. Dát na most ve známém poutním místě kopie soch by prý bylo drahé i nevkusné. „Byli bychom rádi, kdyby se na mostě objevily originály,“ prohlásil starosta Velehradu Stanislav Gregůrek.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)