V červenci se bude znovu jednat o Slovanské epopeji

Brno - V červenci se budou konat klíčová jednání v souvislosti se snahou zachovat expozici se Slovanskou epopejí malíře Alfonse Muchy na zámku v Moravském Krumlově. Vedení města a Jihomoravského kraje se setká s představiteli Prahy, která dílo vlastní, aby jednali o jeho návratu na Moravu. V červenci se bude jednat i o budoucnosti zámku, který potřebuje rekonstrukci. Po dnešním jednání to řekli jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), starosta Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) a Alexander Rozin, ředitel firmy Incheba a  majitel moravskokrumlovského zámku.

Cílem setkání v Praze bude zjistit, zda a za jakých okolností by se kolekce 20 rozměrných Muchových pláten měla vrátit do zámku v Moravském Krumlově. Nyní je v tamní expozici 15 obrazů, zbytek byl před několika měsíci převezen a vystaven v Praze. Po ukončení turistické sezony do ní bude převezen zbytek obrazů.

Moravský Krumlov by rád získal epopej zpět nejlépe v příštím roce, nejpozději pak do roku 2014. Počítá s obnovou tamního zámku. Expozici s epopejí chce podstatně rozšířit tak, aby prezentovala také vznik díla, život Muchy i období secese. O tomto projektu jedná radnice s ministerstvem kultury.

Vlastníkem zámku je ale slovenská společnost Incheba, která by pravděpodobně nemohla čerpat státní dotace na rozsáhlou obnovu této památky. O její budoucnosti se jedná. Je možné, že ji Incheba městu nebo kraji prodá, pronajme, popřípadě s nimi vytvoří společnost, která bude mít objekt v péči. „V této chvíli jsou otevřeny všechny varianty,“ uvedl k tomu Hašek.

Kvůli epopeji vznikly před časem spory, poté co Praha oznámila, že ji chce po téměř 60 letech odvézt z Moravy a Muchova rodného kraje a vystavit v hlavním městě. Odpůrci namítají, že k tomu nemá prostory, jež žádal pro dílo Mucha, a že další nové turistické lákadlo na úkor Krumlova nepotřebuje.

Vydáno pod