Kraj rozhodl, 'o kolik' lůžek „nemocnice přijdou“

Brno – Která nemocnice v kraji přijde o kolik lůžek rozhodli po dohodě s vedením nemocnic krajští radní. Dokument dnes odpoledne v Praze podepíší hejtman Michal Hašek (ČSSD) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09). Nejvíce se změny dotknou hodonínské nemocnice, absolutní počet zrušených lůžek ale má být největší ve Fakultní nemocnici Brno. Bližší údaje hodlá vedení kraje zveřejnit až po podpisu dohody. Cílem koncepce je zefektivnit systém lůžkové péče a ušetřit peníze, které kraj použije na rozvoj zdravotní péče na jižní Moravě.

Jihomoravský kraj je vůbec prvním v republice, který redukci nemocničních lůžek schválil. Koncepce sítě lůžkových zdravotnických zařízení se má nejvíce dotknout nemocnic v Hodoníně, Blansku a ve Znojmě, kde snížení dosahuje 14 až 16 procent z celkového počtu lůžek. Úplnou výjimkou je pak bývalá nemocnice Delta, nyní SurGal Clinic na Drobného v Brně, která zredukuje počet svých lůžek téměř o třetinu. Naopak ani o jedno lůžko nepřijdou Psychiatrická léčebna v Brně, Vojenská nemocnice, nemocnice v Letovicích, Hustopečích a Valticích a specializované brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

Z celkového počtu 6 865 lůžek akutní péče jich v kraji ubude 563. Podle vedení kraje jsou to všechno lůžka dlouhodobě neobsazovaná. „Veřejnosti dávám garanci, že v tuto chvíli redukujeme lůžka, která nejsou obsazena, to znamená nedojde ke zhoršení kvality zdravotní péče,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Samy nemocnice měly navíc možnost určit počet rušených lůžek a oddělení odkud budou. Cílem redukce je podle koncepce zefektivnění sítě zdravotnických zařízení a finanční úspory. Ty by měly do krajského zdravotnictví ročně přinést až několik set milionů korun. Peníze nemocnicím pojišťovny neseberou, zdravotnickým zařízením naopak zůstanou na financování dalšího rozvoje. „Krajským nemocnicím garantuji, že tato redukce nebude znamenat propouštění zdravotnického personálu a lékařů,“ dodal Hašek (ČSSD).

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

S rušením lůžek se začne od prvního července a celý proces by měl skončit do konce letošního roku. Redukce neznamená, že by kraj šel „až na dřeň“ a neponechal žádné rezervy. „Ve všech nemocnicích zůstane nadále dostatečně velká volná kapacita, to znamená asi 15 procent lůžek,“ popsal krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Vývoj medicíny zkrátil dobu hospitalizace

Za snahou zmenšit počet akutních lůžek není jen potřeba ušetřit, ale stojí za ní i vývoj medicíny jako takové. „Moderní diagnostika a nové léčebné postupy snižují potřebu hospitalizace a délku pobytu pacientů v nemocnici. Vybrané operační výkony se přesunují do režimu jednodenní péče na lůžku, některé výkony přímo do ambulantního režimu,“ vysvětlila Radka Mistrová ze Všeobecné zdravotní pojišťovny. Přebývají tak lůžkové kapacity zejména na očních nebo ORL odděleních, ale také na dětských a kožních odděleních, kde moderní léčba redukuje potřebu hospitalizace na nejzávažnější případy.

Koncepce rušení lůžek vznikla na základě dohody mezi krajem, ministerstvem zdravotnictví, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a Svazem zdravotních pojišťoven. Do její tvorby mohly zasahovat i všechny nemocnice, bez ohledu na to, zda jsou zřizované krajem, státem či městy a také zdravotničtí odborníci v rámci poradního sboru. Dnes podepisovaná dohoda řeší v rámci první etapy rušení nevyužívaných lůžek akutní péče.

  • Fakultní nemocnice Brno zruší 110 z 2005 lůžek
  • Nemocnice Znojmo zruší 99 z 585 lůžek
  • Nemocnice Kyjov zruší 52 z 489 lůžek
  • Fakultní nemocnice U sv. Anny zruší 51 z 849 lůžek
  • Nemocnice Břeclav zruší 50 z 491 lůžek
  • Nemocnice TGM Hodonín zruší 36 z 193 lůžek
  • Nemocnice Blansko zruší 31 z 183 lůžek
  • Nemocnice Vyškov zruší 30 z 393 lůžek
  • Nemocnice Ivančice zruší 23 z 186 lůžek
  • Masarykův onkologický ústav zruší 20 z 276 lůžek
  • SurGal Clinic zruší 20 z 71 lůžek
  • Nemocnice Milosrdných bratří zruší 16 z 261 lůžek
  • Nemocnice Boskovice zruší 11 z 264 lůžek
  • Úrazová nemocnice zruší 9 z 191 lůžek
  • Nemocnice Tišnov zruší 5 z 50 lůžek

Rušení akutních lůžek se nedotkne

  • Vojenská nemocnice Brno
  • Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno
  • Městská nemocnice Hustopeče

Další tři nemocnice v kraji mají jen lůžka následné péče: Psychiatrická léčebna, Nemocnice Valtice a Nemocnice Milosrdných bratří Letovice.

Celkem celý kraj zruší 563 z 6865 akutních lůžek.

Vydáno pod