Výluka odkloní z brněnského hlavního nádraží i vlaky EC

Brno – Lidé, kteří používají vlaky k cestě do Brna, si v červenci několikrát vyzkouší, jak se cestuje bez hlavního nádraží. Na hlavní železniční stanici bude Správa železniční dopravní cesty vyměňovat nosná lana, úprav se dočká také lávka mezi hlavním nádražím a stanicí v Horních Heršpicích. Většina vlaků bude proto odkloněna po nákladním průtahu a zastaví až v Modřicích. Odtud bude na hlavní nádraží kyvadlově jezdit motorová jednotka. Spoje, které v Brně končí, se budou otáčet ještě před hlavním nádražím.

Největší rozsah bude mít výluka v úterý 5. července, železničáři budou na hlavním nádraží pracovat od 13:30 do 20:30. Odkloněna bude většina linek, které na brněnské hlavní nádraží zajíždějí od severu – regionální vlaky od Žďáru na Břeclav a od Letovic na Křenovice, rychlíky od Prahy i EC od Prahy na Vídeň a Bratislavu.

  • 5. 7.: EC, R2, R3, R7, S2, S3
  • 6. 7.: SC 278, R3, S2, S6
  • 9. 7.: R3, S2
  • 10. 7.: SC 278, R3, S2
  • 16. 7.: S2, S6
  • 17. 7.: SC 278, S2, S6

Vlaky Eurocity pojedou do Modřic, kde bude možné přestoupit do mimořádného vlaku pendlujícího na hlavní nádraží. Regionální vlaky na lince S2 (Letovice–Křenovice) budou nahrazeny autobusem mezi Židenicemi a hlavním nádražím, linka S3 (Žďár nad Sázavou – Břeclav) pojede rozdělená do dvou úseků – ze Žďáru do Modřic a z Brna-hlavního nádraží do Břeclavi. Rychlíky z Prahy přes Českou Třebovou (R2) skončí v Židenicích, odkud pojede náhradní autobusová doprava. Rychlíky, které přijíždějí z Prahy přes Havlíčkův Brod (R3), budou ukončeny v Králově Poli. Rychlíky od Jeseníku a Olomouce (R7) skončí ve Slatině, odkud bude na hlavní nádraží kyvadlově zajíždět elektrická jednotka.

Menší ráz bude mít výluka v dalších dnech. Ve středu 6. července budou práce probíhat od 7:10 do 9:40 a od 13:40 do 15:20. Z expresních vlaků se dotkne pouze spoje SC Slovenská strela, který na své ranní cestě z Bratislavy do Prahy nezastaví na hlavním nádraží, ale až v Židenicích. Rychlíky na lince R3 a regionální vlaky na lince S2 pojedou během výluky se stejným omezením jako v úterý. Navíc bude upraven provoz linky S6 (Brno – Veselí nad Moravou), kde budou dva vlaky odkloněny na cestě na hlavní nádraží, resp. z něj.

V sobotu 9. července od 10:30 do 20:30 budou stejným způsobem jako v předchozích dnech omezeny pouze linky R3 a S2.

Neděle 10. července, kdy budou práce probíhat mezi 5:00 a 15:00, opět přinese změnu zastavování ranního SC Slovenská strela, ukončení rychlíků R3 v Králově Poli a odklony dvou vlaků S6 při průjezdu brněnským uzlem. Navíc budou regionální vlaky linky S2 nahrazeny autobusem v úseku Brno hl. n. – Sokolnice-Telnice.

O dalším víkendu výluky skončí. V sobotu 16. července proběhne výluka od 10:30 do 20:30, dotkne se především linky S2 (výluka mezi hlavním nádražím a Sokolnicí-Telnicí) a také dvou ranních spojů linky S6.

V poslední den brněnských výluk neděli 17. července zastaví ranní SC Slovenská strela opět až v Židenicích, linka S2 bude nahrazena autobusem mezi hlavním nádražím a Sokolnicí-Telnicí a odkloněny budou dva ranní vlaky linky S6.

Další výluky ale zasáhnou železnice v okolí Brna vzápětí, začnou totiž práce na jednokolejných tratích do Zastávky u Brna a do Nezamyslic.

Vydáno pod