Čím se lidé parádili v dobách Velké Moravy

Mikulčice - V Mikulčicích na Hodonínsku dnes dopoledne otevřeli unikátní jednodenní výstavu šperků z dob Velké Moravy. Pocházejí z archeologických výkopů uplynulého půlstoletí. Vystavena je asi pětina ze zhruba 600 velmi vzácných šperků, které archeologové v lokalitě velkomoravského hradiště Valy našli. Některé jsou veřejnosti prezentovány vůbec poprvé.

Podle Blanky Kavánové z brněnského Archeologického ústavu Akademie věd ČR se tak velká výstava šperků z Mikulčic konala naposledy před bezmála 40 lety. Na místě jsou tři vitríny s exponáty nevyčíslitelné historické hodnoty. Vitríny zaplnily zlaté náušnice, bohatě zdobené gombíky i prsteny.

Předměty ve vitrínách jsou národní kulturní památkou. Pocházejí z devátého století. První nálezy z Mikulčic jsou z roku 1954. „Už v prvních hrobech byly tyto nálezy, které nastartovaly dlouhodobý výzkum,“ podotkla Kavánová.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Podle ní archeologové šperky nacházeli ještě v 90. letech minulého století. Sama s nimi pracuje už 25 let. „Jsem ráda, že se mohou ukázat veřejnosti. Tyto příležitosti jsou ale velmi řídké,“ uvedla. Zároveň ale přiznává: „Ani jsem nemohla spát, už se těším až budou zpátky viset v trezoru.“

Pavel Kouřil, Archeologický ústav Brno, Akademie věd ČR: „Jsou to věci, které jsou ve středoevropském milieu velmi vzácné, velmi unikátní. Nacházíme tady různé typy šperků, ostruhy, to gros toho nádherného materiálu, který nám Velká Morava poskytuje a který svědčí o tom, jak naši předci byli umní.“

Irena Chovančíková, ředitelka Masarykova muzea, Hodonín: „Je to příležitost, jak ukázat něco skutečně významné, jak zvýraznit význam této památky, protože člověk, který není odborníkem, při příjezdu do tohoto areálu nemusí vnímat ten význam té lokality. Výstava nám v tom může rozhodně pomoct.“

Šperky by mohly být vystaveny zase za dva roky

Podle Františka Synka z expozice o velkomoravském hradišti Valy se myšlenka šperky vystavit zrodila loni v listopadu. Akce souvisí s oslavami slovanských věrozvěstů a duchovních patronů Moravy Cyrila a Metoděje. Synek dnes uvedl, že výstavu by rád za dva roky zopakoval. V roce 2013 se bude připomínat 1150. výročí příchodu věrozvěstů, na oslavách se očekává i návštěva papeže.

Kolekce z Mikulčic má podle odborníků mimořádnou uměleckou a historickou hodnotu. Expozice ukazuje také šperky vyšší společenské vrstvy. Od těch ostatních se lišily nejen kvalitou použitého materiálu, ale především náročnějším zpracováním a bohatším zdobením.

Archeologický ústav nyní pracuje na chronologické klasifikaci šperků. Cílem je získat představu o tom, jak se měnily, odkud na Velkou Moravu přišly a jakým způsobem se vyráběly.

Hradiště Valy patřilo k nejdůležitějším a největším centrům Velkomoravské říše. Rozkládalo se na asi deseti hektarech. Podle některých názorů mohly být Valy bájným velkomoravským hlavním městem Veligradem, které se dosud nepodařilo nalézt. Mikulčice by se v budoucnu mohly ocitnout se sousední slovenskou obcí Kopčany, v níž stojí velkomoravský kostel, archeoparkem zapsaným na seznamu světových památek UNESCO.

Vydáno pod