Epopej se do Japonska možná přeci jen podívá

Praha/Moravský Krumlov – O vystavení dvaceti pláten Slovanské epopeje projevilo opět zájem Japonsko. Už podruhé, Praha zhruba před rokem nabídku odmítla, údajně kvůli sporům s Moravským Krumlovem, tentokrát ale zřejmě  kývne. „Změnou politické situace se v Moravském Krumlově věci uklidnily a spíš je tendence je řešit racionálně než emotivním způsobem,“ vysvětlil ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. Sbírka rozměrných děl Alfonse Muchy by se tak za hranice Česka vydala vůbec poprvé.

V současné době je soubor rozdělen. Ve Veletržním paláci, sídle Národní galerie v Praze, je zatím pět pláten, zbylých patnáct čeká stěhování z Krumlova na podzim, kdy chce hlavní město uspořádat výstavu celé sbírky. Trvat by měla téměř dva roky. Teprve poté, na konci roku 2013, by mohly být obrazy zapůjčeny Japonsku na čtyři měsíce.

Japonsko přislíbilo zaplatit dopravu pláten, pojištění i půjčovné 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. „Do konce tohoto roku by měla být uzavřená předběžná smlouva, do poloviny, resp. do konce srpna, příštího roku už samotná smlouva o zápůjčce,“ prozradil Lukáš Kaucký, pražský radní pro kulturu.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Plátna chce jedna z největších kulturních společností v Japonsku vystavit v Tokiu v Národním uměleckém centru, o němž se říká, že je nejkrásnějším výstavním prostorem na Zemi. Návštěvníci tam viděli například kompletní výstavu da Vinciho. „Jednoznačně je to lákavá nabídka a skvělá příležitost prezentovat Alfonse Muchu v Japonsku, kde je velice populární,“ domnívá se Bufka.

Zápůjčku 20 pláten musí schválit ještě pražští radní a taky ministerstvo kultury. Proti se ale už v minulosti postavil vnuk Alfonse Muchy John Mucha. Obává se, že by se z epopeje mohl stát cestující cirkus po světě.

Znovuotevření expozice Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově s 15 z 20 Muchových pláten (duben 2011)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK