Loupežníci, partyzáni a středověké osady

Ždánický les - Pouť historií čeká na všechny návštěvníky Ždánického lesa. Ať už se vydáte na kole nebo pěšky, poznáte místa zaniklých středověkých vesnic, tvrzí a hradů a zjistíte, kde se ukrývaly loupeživé bandy. Pomník věnovaný padlému partyzánovi odhalí více o protifašistickém odboji v kraji. Přímo uprostřed lesa pak překvapí těžební čerpadla ropných vrtů. To vše lze stihnout a vidět za jedno odpoledne. Nejsnažší vstupní branou do lesa je Mouřínov nedaleko Bučovic, kde si přijdou na své i filmoví nadšenci. Ti mohou v obci rozpoznat exteriéry filmu Muži v říji (2009).

Do Ždánického lesa je možné proniknout z mnoha míst. Pokud si ale nechcete nechat uniknout zaniklé středověké osady a hrady, je nejlépe začít na žluté turistické značce v Mouřínově nebo Rašovicích, kam se dostanete v rámci IDS. Odtud pak vedou čtyři kilometry kopcovitého terénu k vesnici Konůvky, která zanikla už v 15. století a byla jednou ze zastávek na cestě z Uher.

Současný návštěvník si může alespoň podle půdorysu staveb udělat představu o rozmístění 33 stavení, panského sídla, kostela a hřbitova - vše je podrobně popsáno na informačních tabulích. Vyvýšenině nad vesnicí také kdysi vévodil hrad Kepkov, který také zanikl už v 15. století.

NO COMMENT: Ždánický les (zdroj: ČT24)

Po sedmi kilometrech v terénu dorazíte na asfaltovou silnici a modrou turistickou značku. Modrou trasu kromě chodců a cyklistů ocení i rodiče s kočárky.

U dva kilometry vzdáleného rozcestníku U Zlatého jelena nám pomníky připomenou protifašistický odboj. Rozcestník se jmenuje podle dnes už neexistující hájenky, kde se v zimě roku 1945 ukrývala skupina partyzánů. Ta byla odhalena německým protipartyzánským komandem. Následná přestřelka se stala osudnou Jiřímu Jirovskému, jehož náhrobek přímo u cesty nelze minout.

Po zelené turistické je možné vrátit se zpět do Mouřínova a uzavřít 15 km dlouhý okruh. Zdatnější a na kolech ale mohou pokračovat dále. Po cestě k nejvyššímu bodu v krajině, rozcestí U Slepice, narazíme na místo, kde se ukrývala obávaná loupežnická banda Janáčova Tovaryšstva.

Ta čítala až čtyřicet členů a svou „obživu“ soustředila především na projíždějící kupce. Nejcennějším lupem bylo sukno a oděvy, koření, prostěradla, stříbrné ozdoby. Vítány byly samozřejmě i koně a hotové peníze.

Po středověkých vesnicích, hradech a partyzánském odboji pak na nás budou působit z jako úplně jiného světa  ropná čerpadla, která jsou v lese doslova na každém kroku a díky kterým si oblast vysloužila přezdívku jihomoravský Texas.

Pokud se budete chtít vrátit zpět do Mouřínova nebo Rašovic, můžete zpět lesem nebo po silnici přes Bučovice. Takový okruh má téměř 35 kilometrů. Alternativní cesta vede do Ždánic, odkud je možné odcestovat autobusy IDS.

  • Podoba zaniklé vesnice Kunůvky autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2696/269535.jpg
  • Pomník Jiřímu Jirovskému autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2696/269533.jpg
  • Na své si přijdou jak cyklisté, tak pěší autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2696/269536.jpg