Srdce kyjovské nemocnice bude nové

Kyjov (Hodonínsko) – Budova centrálních operačních sálů, která je podle ředitele Josefa Pejchla srdcem kyjovské nemocnice, projde rekonstrukcí. Zdravotníci i další personál se začali na složitou modernizaci připravovat, musí totiž zajistit provoz nemocnice i v době, kdy budou dělníci pracovat v operačních sálech a dalších odděleních centrální budovy. Ta vznikla teprve před deseti lety, firma Metrostav ji ale postavila tak, že už začaly praskat zdi a je narušena statika. Nemocnice nyní čeká na podpis nové smlouvy se stavební firmou, která má opravu zajistit na své náklady.

Během prací budou lékaři operovat v sálech, které používali před zprovozněním nového pavilonu. Nemocnice je ale musí upravit, aby vyhovovaly současným předpisům. Posledních deset let se totiž k operování nepoužívaly. „Hygiena k tomu přistupuje, jako že to jsou nové sály, takže klimatizace, uzemnění, izolace, to všechno musí být v souladu s vyhláškou,“ uvedl ředitel Pejchl.

Situaci komplikuje fakt, že nikdo nepočítal s tím, že nová budova bude tak brzy potřebovat rekonstrukci. Ve sklepě jsou proto umístěny servery.

Práce potrvají čtvrt roku od 20. července. Oddělení se budou postupně stěhovat zpět ještě během rekonstrukce – ihned poté, co bude hotova její odpovídající část.

Budova centrálních operačních sálů byla zkolaudována v roce 2000. Přišla na 136 milionů korun, dalších 100 milionů korun investovala nemocnice do vnitřního vybavení. Prvních prasklin na vnitřních zdech si zdravotníci všimli v roce 2005. Závažnost situace vyšla podle Josefa Pejchla najevo loni, kdy si minulé vedení nemocnice nechalo udělat statický posudek. Následoval další posudek, tentokrát od někdejšího dodavatele stavby. „Přijel a oznámil, že je třeba v co nejkratší době rekonstruovat, budova je ve vážném stavu,“ uvedl ředitel.

Obdobná rekonstrukce zřejmě následně čeká i další část nemocnice – objekt rehabilitace, který na budovu centrálních operačních sálů navazuje. Také v něm se vyskytly problémy se statikou.