Žena volala kvůli zlodějům strážníky, ti ji odbyli a nepřijeli

Brno - Když se rozhodla starší Brňanka zabránit rozkrádání bývalého stavebního areálu před svým domem a zavolala městskou policii, zjistila, že pocit splnit si občanskou povinnosti je vlastně na závadu. Zdůvodnění brněnských strážníků ji šokovalo, prý by možným zlodějům, kteří odvezli ze stavby kovový materiál do nedaleké sběrny v Plynárenské ulici, stejně nic nedokázali. Městská policie ve svých řadách případ šetří.

Mezitím si nenechaví sběrači kovů bez problémů odvezli měděné kabely, poklopy od kanalizace i oplocení celého areálu z vlnitých plechů. Kromě kovů za několik tisíc tak s klidem rozebrali i odstavený bagr demoliční firmy za 45 tisíc korun. „Byla jsem z toho v šoku. Čekala bych, že když zavolám policii se svým podezřením, moje sdělení ověří. A oni mi vlastně jinými slovy řekli, ať to nechám být,“ uvedla žena, která sledovala zloděje z okna. Na místo bývalého stavebního areálu firmy Subtera podle ní přijela hned několikačlenná skupina lidí a brali vše, co se dalo. Kvůli kabelům dokonce vykopali i několik půlmetrových jam, aby je mohli pohodlně dostat ven.

  • Sběrači kovů brali vše, včetně tradičních poklopů od kanalizace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2705/270413.jpg
  • Místo měděných kabelů zbyly na místě jen jejich pláště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2705/270408.jpg
  • Po zlodějích kovů zbyly výkopy na kabely autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2705/270414.jpg

Zástupci firmy, která měla likvidaci areálu na starost, postoj městské policie nechápou. „Upozorňoval jsem strážníky na tuto lokalitu, kterou musíme za několik týdnů uvést do pořádku, předem. A oni přislíbili, že udělají, co je v jejich silách. A takto to dopadlo,“ vysvětlil zástupce demontážní firmy Vlastimil Sehnal.

Legislativa neumožňuje dohledat, odkud ukradené věci pocházejí a majitel nebo provozovatel sběrny není postižitelný, když vykoupí jako odpady třeba části čerpadel, mnohdy evidentně nové a odmontované.

Představitelé brněnské městské policie zatím nechávají případ šetřit. Chtějí provést kontrolu záznamů všech hovorů, podle nichž by se dalo vystopovat, kdo s oznamovatelkou krádeže mluvil. „Až toto šetření skončíme, vydáme oficiální stanovisko,“ uvedl tisková mluvčí Městské policie Brno Zdeněk Novák.

Krádeže kovů bez trestu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod