Jeden z kyjovských lékařů zřejmě podváděl již dříve

Kyjov - Třiačtyřicetiletý lékař, kterého stejně jako další lékařku vyšetřuje policie kvůli podvodům s recepty, byl v minulosti kvůli stejným problémům propuštěn z anesteziologicko-resuscitačního oddělení kyjovské nemocnice. Informaci potvrdilo České televizi vedení nemocnice. To teď společně se sedmi zdravotními pojišťovnami provádí rozsáhlou kontrolu vykazovaných léčiv za poslední tři roky. Dosud si Pojišťovna Ministerstva vnitra a Všeobecná zdravotní pojišťovna za jediný kontrolovaný rok 2010 vyčíslily celkovou škodu přes 700 000 korun. Policie však předpokládá, že může být mnohem vyšší. Prověřuje také variantu, že bylo do případů zapleteno více lidí. České televizi se podařilo zjistit, že jedním z prošetřovaných lékařů je anesteziolog Martin Smoleja.

Celý případ spustila pacientka, která si každé dva měsíce kontroluje na internetu Pojišťovny Ministerstva vnitra svoji Kartu života. V té jsou evidovány všechny léky, které byly na pacienta vykázány. „Když jsem databázi projížděla, zjistila jsem, že jsou na moji osobu propláceny léky, které jsem nebrala. Nesmyslné bylo i místo na pohotovosti ve Veselí nad Moravou, kde mi měly být předepsány. Tam jsem nebyla. Proto jsem se okamžitě obrátila na pojišťovnu a vše ohlásila,“ popsala České televizi pacientka, která si však nepřeje zveřejnit své jméno.

Podrobnosti ke kauze falešných receptů (zdroj: ČT24)

Pojišťovna pak s vedením kyjovské nemocnice, pod kterou veselská pohotovost patří, začala problém řešit a přišla na to, kteří lékaři falešné recepty vypisovali. Oba byli poslední týden v červnu propuštěni a nemocnice podala podnět k jejich prošetřování na policii. „Abychom však zjistili skutečný rozsah škod, které mohly nemocnici vzniknout, rozhodli jsme se společně se všemi sedmi pojišťovnami, s nimiž má nemocnice smlouvu, provést kontrolu vykazovaných léků za poslední tři roky,“ prohlásila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Eva Havlíková.

Jeden z podezřelých lékařů musel kvůli podvodům s recepty z nemocnice odejít

Právě Havlíková také potvrdila, že byl vyšetřovaný lékař již v minulosti kvůli podvodům s recepty z kyjovské nemocnice propuštěn. Přesto více jak dva roky poté na pohotovosti ve Veselí nad Moravou pracoval. „Jak je možné, že ho po propuštění z nemocnice ta stejná organizace zaměstnala na pohotovosti, je nepochopitelné. Dozvěděli jsme se to až po vypuknutí tohoto případu,“ uvedla Havlíková, která přišla do nemocnice nedávno s novým ředitelem. V současné době pracuje Smoleja jako anesteziolog na několika pracovištích v Brně, mimo jiné také v brněnské Nemocnici u Milosrdných bratří. A je také spoluvlastníkem brněnského Estetického centra Exte.

Smoleja, kterého Česká televize kontaktovala telefonicky, se odmítl k celé záležitosti vyjádřit. „Nemám čas,“ řekl do telefonu a zavěsil. Podrobnosti k případu nechce zatím sdělit ani policie. „Zatím jej nelze vzhledem k jeho rozpracovanosti více komentovat,“ poznamenal policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle dosavadních výsledků kontrol v nemocnici však může jít škoda do milionů.

Jaký byl mechanismus podvodů s recepty a kolik lidí či institucí do něj bylo zapojeno, případně jakým způsobem se podezřelí dostali například k datům pacientů, policie vyšetřuje. Náměstkyně kyjovské nemocnice však potvrdila, že se ihned po prvních kontrolách přišlo na to, že léky byly vypisovány nejen na pacienty, kteří na pohotovosti v inkriminovaný den vůbec nebyli, ale také to, že byly vypsány mimo ordinační dobu, kdy podezřelí lékaři sloužili.

Vydáno pod