Tišnov odměňuje obyvatele za třídění plastů

Tišnov - Kdo bude třídit odpad, zaplatí za jeho svoz méně. Takto netradičně se rozhodl motivovat své občany k recyklaci Tišnov na Brněnsku. Za každé kilo vytříděných plastů totiž lidem sníží roční poplatek za směsné odpady o čtyři koruny. Stačí se pouze zaregistrovat na radnici, převzít nálepky s čárovým kódem a nezbytné pytle na tříděný plast.

Plastový odpad teď v Tišnově může pomoci ušetřit úplně každému. „Za odevzdané množství plastů je pak odměněn formou úlevy z poplatku za směsný odpad. Odměna činí čtyři koruny za předané kilo plastů,“ vysvětlil nový systém Václav Drhlík z Oddělení komunálních služeb v Tišnově. Kolik kdo odevzdal, se snadno zjistí na sběrném dvoře pomocí váhy a čárových kódů, které se na pytle lepí.

U lidí má nápad města zatím slušný úspěch. „Za první měsíc fungování se do nového systému přihlásilo už téměř sto padesát lidí,“ doplnil Drhlík. Město tak shromáždilo více než pět set kilo tříděných plastů.

Tišnovská radnice lidem přiděluje pytle a nálepky s čárovými kódy (zdroj: ČT24)


Žluté pytle svědomitě plní například i Jan Pestr. „Myslím si, že je to určitě krok dobrým směrem. Naše rodina třídí odpad a z vlastní zkušenosti víme, že kontejnery, které jsou rozmístěny po městě, obsahují mnohdy věci, které tam nepatří,“ řekl. Připouští, že finanční úleva pro něj hlavním důvodem rozhodně nebyla.

Tišnov na třídění odpadu neprodělá

Město se ale ani v případě masového zájmu o výdaje navíc bát nemusí, roztříděný odpad totiž může prodat zpracovatelské firmě za lepší cenu. Do budoucna proto plánuje motivační třídící systém ještě rozšířit. „Zatím jsme začali s tříděním PET lahví v kombinaci s nápojovými kartony TetraPak. Uvažujeme ale, že se bude třídit všechno zvlášť, aby sběrná surovina byla už na počátku maximálně roztříděná,“ uzavřel Drhlík.