V Miroslavi se konalo meruňkobraní

Znojemsko – V Miroslavi na Znojemsku dnes na počest typického jihomoravského ovoce uspořádali oslavu. Konalo se tam 22. meruňkobraní. Letos bylo o poznání veselejší než loni, kdy téměř celou úrodu zničila ještě v květu houbová nákaza. Meruňkové veselí spustila miroslavská kněžna Miroslava se svou historickou družinou. Pořadatelé vzali propagaci oranžových peckovic opravdu vážně.

Starosta Miroslavi Augustin Forman prozradil, že součástí oslav byly soutěže o nejkrásnější meruňku, o nejlepší pálenku a také v pojídání meruňkových knedlíků. Kuchařky se v místní základní škole připravovaly už od rána. Aby zvládly záplavu knedlíků včas uvařit, musely svolat na brigádu i několik dobrovolnic. „Je to odpalované těsto ze 14 kil mouky, k tomu hrubá a krupice a 12 litrů mléka. Jde o zhruba tisíc knedlíků,“ popsala kuchařka Marcela Krulová.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)

Když se v Miroslavi řekne meruňka, každý hned začne vypočítávat, kolik stromů má v sadě a jaká bude úroda. Miroslavické meruňkobraní se opravdu trefilo do doby hlavní sklizně. Ta například v těšetických sadech vyvrcholí v průběhu příštího týdne. Vedoucí sadů Pomona Těšetice Karel Bobek říká, že v sadech je v současné době přibližně 70 hektarů meruněk a příští týden bude na sklizni pracovat 200 až 220 lidí.

Letos sadaře nepotrápilo ani tak množství meruněk, jako spíše jejich velikost. Dozrávají totiž ještě příliš malé a do obchodů se pak nedají prodat. Přesto se ani malé plody neztratí, část se nechá zpracovat na džemy, další pak poputují do pálenic.