Mužům slibovala sňatek, údajně je obrala o více než pět milionů

Brno - Případ sňatkové podvodnice z Tlumačova dnes otevřel brněnský krajský soud. Osmadvacetiletá žena se podle obžaloby od května 2007 stýkala s různými muži, kterým slibovala sňatek a vyžadovala od nich peníze například na půjčku na byt, leasing na auto či koupi pozemku. Celkem si tak prý přišla na více než 5,2 milionu korun. U soudu dnes odmítla vypovídat. Brání se, že obvinění jsou nesmyslná - podle ní jde o spiknutí.

Osmadvacetiletá Claudie Salajková pochází z Vyškova. Je rozvedená a živí se jako překladatelka a vizážistka. S muži se často seznamovala na internetu, kde ji v roce 2009 kontaktoval také Jan Well. „Seznámili jsme se na základě inzerátu, že hledá milence na finanční výpomoc. Řekla mi, že má finanční problémy, chce studovat, ale splácí půjčky,“ vypověděl jeden ze čtveřice poškozených u soudu. Na schůzky jí Well začal nosit peníze, které si musel půjčovat v bance. Kvůli Salajkové dokonce prodal auto. „Ztropila mi scénu, že potřebuje víc. Peníze si vzala a zmizela. Pak se vymlouvala, že se jí oběsil bratr kvůli dluhům,“ popsal.

Když si Jan Well přečetl výpovědi dalších třech mužů, zjistil, že stejný postup používala zřejmě u všech svých obětí. Salajková však vinu popírá. „Je to předem domluvená akce od těch pánů, co mě udali. Proč? To se musíte zeptat jich, já jsem to nepochopila,“ brání se.

Státní zástupce Jaroslav Kubeša k případu (zdroj: ČT24)


Podle státního zástupce Jaroslava Kubeši je nepravděpodobné, že by si všichni čtyři muži, kteří na Salajkovou podali žalobu, vymýšleli. „Seznamovala se s nimi na internetu, muži se navzájem neznali. Částky z nich vylákávala pod nejrůznějšími záminkami a o výběrech peněz z její strany svědčí i bankovní výpisy,“ uvedl.

Celkem měla muže připravit minimálně o 5 milionů 242 tisíc korun. Za podvod obžalované hrozí trest pět až deset let vězení.

Vydáno pod