Jihomoravské kempy jsou kvůli počasí poloprázdné

Jižní Morava - Na nízkou návštěvnost si stěžují provozovatelé jihomoravských kempů. Lidé neplánují pobyt v regionu dlouho dopředu, ale rozhodují se na poslední chvíli podle počasí a také podle služeb, které jim jednotlivé kempy nabízejí.

„Už to není jako dřív, kdy jsme měli všechno zarezervováno na půl roku dopředu. Dnes jsou to spíše ty last-minuty,“ stěžuje si provozovatel kempu Vranovská pláž Pavel Svoboda. V červenci proměnlivé počasí kempování zatím příliš nepřeje. Například v Pasohlávkách tak mají asi o patnáct procent méně turistů než loni. A to i přesto, že i v zamračeném počasí nabízejí nejrůznější atrakce a doprovodné programy. „Každý večer nám tu hraje letní kino, myslím, že každý si u nás něco najde,“ říká vedoucí místního autokempu.

Návštěvníci kempů jsou ale rok od roku náročnější. „Klienti vyžadují čistotu, infrastrukturu, nejrůznější služby a doprovodné programy,“ potvrzuje ředitelka jihomoravské Centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová. Mnozí si také zvykli na větší komfort ubytování. Pod stan už se chce málokomu. Proto také v posledních letech přibývá chatek a autokempů na úkor ploch pro stanování.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Obrození už druhou sezonu zažívá brněnská přehrada, po vyčištění se totiž na její břehy opět vrátil život. To dělá radost hlavně provozovatelům restaurací a stánků s občerstvením, těm se totiž obchody konečně začaly opět hýbat. „Největší návaly jsou tu v sobotu mezi druhou a devátou hodinou,“ říká Ilona Nezdařilová z jednoho z místních stánků s občerstvením. Současná předpověď ale neudělá radost hostům, kempařům ani stánkařům, až do konce týdne má být totiž spíše oblačno.