Vrátila se kočka divoká do Podyjí?

Znojmo – Odpověď na otázku, zda se po 50 letech vrátila kočka divoká do Podyjí, se snaží za pomoci vědeckých metod dát ochránci v národním parku Podyjí na Znojemsku. Mimořádně vzácná šelma je natolik plachá, že zahlédnout ji v přírodě je téměř nemožné. Pomoci by mohlo 50 chlupových pastí, které byly v parku rozmístěny.Potvrzení návratu kočky by bylo mimořádnou událostí, protože v Čechách a na Moravě se trvale nevyskytuje. Lidé ji mohou spatřit jen v zoologických zahradách.

Národní park Podyjí se rozkládá na severním břehu řeky Dyje mezi Šatovem a Vranovem nad Dyjí. Jižní břeh s přilehlou krajinou vytváří v Rakousku národní park Thayatal. Právě v něm se za pomoci chlupových pastí podařilo potvrdit, že je domovem nejméně tří koček divokých. Otázkou je, zda už některá z nich nepřekonala po některém z mostů Dyji, a neosídlila tak i její moravský břeh. I na něm mají kočky ideální podmínky k životu.

Při ověřování výskytu těchto vzácných živočichů se ochranáři neobejdou bez technik používaných v policejních laboratořích. Jsou založeny na testování DNA získaného ze vzorků chlupů zvířat, které uvíznou v nastražených chlupových pastích.

Kočka divoká v ZOO Ohrada
Zdroj: ČT24/http://www.zoo-ohrada.cz

Pro kočky jsou pasti neodolatelným lákadlem. Mají podobu neohoblovaných dřevěných kůlů napuštěných extraktem kozlíku lékařského. Kočky divoké jeho vůni milují a o kůly se třou. Přitom by se na nich mělo několik chlupů zachytit. Pak z nich jen stačí získat DNA. Následný rozbor by mohl potvrdit, zda se kočky divoké vracejí po půl století do krajiny.

Ochranáři letos rozmístili speciální pasti na Vranovsku, v okolí Mašovic a Čížova. Několik vzorků chlupů už zajištěno bylo. Převezeny budou do laboratoří. Výsledky testů by měly být známy ještě letos.

Zoolog Martin Valášek popisuje, jak zjistí přítomnost kočky divoké (zdroj: ČT24)

Jak kočka divoká vypadá, si mohou zájemci prohlédnout v Domě NP Thayatal nedaleko dolnorakouského Hardeggu. Vznikla tam vůbec první expozice o kočce divoké v Rakousku. Lidé tam najdou také informace o chlupových pastech, pod mikroskopem si mohou prohlédnout její schlupy a srovnat je s chlupy zaječími, prasečími nebo s chlupy kočky domácí. Pro oživení je u expozice také výběh s párem těchto šelem ze zoologické zahrady z Innsbrucku a Welsu - s Carlem a Friedou. Denně je mohou milovníci přírody pozorovat v 15:30 při krmení, a to až do 4. září.

Ochranář ze Správy NP Podyjí Martin Valášek

"Pokud někdo nalezne v oblastech možného předpokládaného výskytu (kromě Podyjí např. v Bílých Karpatech, Chřibech, Beskydech nebo Javorníkách) mimo obydlená místa sraženou nebo jinak uhynulou mourovatou kočku, vypadající jako kočka divoká, aby na ni upozornil na webových stránkách www.felissilvestris.ic.cz, případně kontaktoval přímo jejich autorku."

Vydáno pod