Fekální vůz už do Holásek jezdit nemusí

Brno - Problémy s nefunkční kanalizační sítí trápí obyvatele brněnské čtvrti Holásky od loňského února. Jejím provozovatelem nebylo město, nýbrž několik firem, se kterými lidé neměli uzavřenou smlouvu. Situace se zvrhla v to, že přetékající odpadní jímku, o kterou se soukromníci přestali starat, musel pravidelně vyprazdňovat fekální vůz. Brněnský magistrát teď vyjednal alespoň její dočasný provoz Brněnskými vodárnami a kanalizacemi.

Žádné koupání, šetření vodou, prádlo odvážené prádelny, tak vypadal život ve dvou desítkách rodin v brněnských Holáskách po několik měsíců. Majitelé domů, které prošly kolaudací v roce 2005, doplatili na nestandardní napojení k městské kanalizační síti. To zajišťovalo několik firem – první vlastní čerpací stanici, druhá pozemky pod ní, třetí měla na starost napojení do městské sítě. Neproplacené faktury a několikerá změna majitelů firem však řetězec koncem února přerušily a odpad se začal hromadit v jímce. Jediným řešením bylo jeho pravidelné odčerpávání fekálními vozy. Místní to doposud stálo celkem 300 tisíc korun.

Okamžité pomoci od města se lidem nedostalo. „Situace je zde jiná, než je běžné. Kanalizace není a nikdy nebyla v majetku města Brna, tudíž ji nemohlo jakýmkoliv způsobem provozovat. Není možné, aby tam přišlo město a dalo do toho jen tak půl milionu,“ vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Podle úředníků magistrátu si Holásečtí za své problémy částečně můžou sami, protože v minulosti nepodepsali s provozovatelem řádnou smlouvu. „Není pravda, že jsme neměli vůli se dohodnout, nicméně smlouva s provozovatelem namísto s majitelem by nás stavěla do horší role z právního hlediska, proto jsme ji odmítli,“ oponoval obyvatel Holásek Jaroslav Vojta.

Jímku v Holáskách provozovalo zároveň několik soukromníků
Zdroj: ČT24


„Snažíme se ale maximálně vyjít vstříc tomu, aby se problém vyřešil, a usnadnit převzetí kanalizace soukromou firmou, o kterou si lidé zažádali. Na základě zákona jí město může uložit povinnost provozování jímky jako veřejné služby po dobu šesti měsíců, kterou je možné dále prodlužovat,“ doplnil Žára. Jelikož kanalizace a čerpací stanice stále patří nezvěstné firmě, přijatelnější možnost momentálně neexistuje.

Pozdě, ale přece? Magistrát vyjednal dočasné řešení

Od začátku července už odpad z jímky v Holáskách není třeba neustále odčerpávat. Magistrát totiž uzavřel příkazní smlouvu s Brněnskými vodárnami a kanalizacemi o jejím dočasném provozu po dobu tří měsíců, od července do září. Jedná se o prozatímní řešení, než se úkolu zhostí vybraný soukromník.

„Věci se vrátily do normálu, i když se domníváme, že uložení veřejné služby trvalo příliš dlouho. Nemůžeme ale předpokládat, že by to náš problém řešilo dlouhodobě,“ tvrdí Jaroslav Vojta. Místní čekají na výsledek exekučního řízení s nástupnickými společnostmi původního investora, které snad pomůžou k objasnění vlastnických vztahů. „Rádi bychom do jednání vstoupili a kanalizaci získali do našeho vlastnictví,“ dodal Vojta.