Doprava ve Slavkově u Brna bude až do října omezená

Slavkov u Brna – Komplikovanější cestu přes Slavkov u Brna budou mít ode dneška řidiči přijíždějící od Kyjova. Povodí Moravy ve městě pokračuje ve stavbě protipovodňových hrází na řece Litavě. Částečně uzavřená bude ulice Československé armády, pod kterou povede podzemní propustek. Do centra dostanou pouze chodci. Objížďky povedou po ulicích Špitálská nebo Bučovická, kde už se první den změn začaly tvořit nárazové kolony. S největšími problémy se potýkají řidiči odbočující na Uherské Hradiště. Omezení potrvají až do konce října.

Stavba hrází ve Slavkově u Brna představuje závěrečnou etapu řešení protipovodňové ochrany města, které odstartovalo před deseti lety. Hráz kolem řeky Litavy bude dlouhá 1,3 kilometru. Navržena je tak, aby byla schopná zachytit i průtok takzvané stoleté vody. „Poblíž ulice Luční bude dosavadní zástavba rodinných domů chráněna zemními hrázemi. Při ulici Nerudova pak vyroste železobetonová ochranná zeď,“ popsala mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá.

Vybudování podzemního propustku, který slouží k rozdělení proudící vody do dvou koryt, se neobejde bez tříměsíční uzavírky v ulici Československé armády. Naplánovaná je od 25. července do 31. října. „Po dokončení betonáže stavbaři povrch silnice nově upraví a přilehlý terén osejí,“ uvedl technický dozorce investora Jan Jelínek.

Nakolik stavba ovlivní dopravu?

Práce na protipovodňových opatřeních ve Slavkově u Brna si vyžádají uzavírku silnice III/491 v části ulice Československé armády, omezí tak příjezd do centra ze směru od Kyjova. Průchod pro pěší zůstane zachován po provizorním chodníku. V provozu bude nadále i autobusové nádraží, změní se však jízdní řády některých linek vnitrostátní i veřejné dopravy IDS Jihomoravského kraje.

Starosta Slavkova Ivan Charvát (ODS) o dopravních komplikacích (zdroj: ČT24)

Součástí projektu jsou rovněž plány na vybudování mokřadu na ploše asi 35 tisíc metrů čtverečních k zachycení povodňových průtoků v případě jejich nadměrného zvýšení. Mokřad se má stát dominantou komplexu protipovodňových opatření. Jeho tvarování by mělo začít letos na podzim, hotový bude nejpozději v květnu 2012.

Celkové náklady na stavbu protipovodňových opatření přesáhnou 81 milionů korun, pokryjí je státní dotace v rámci programu ministerstva zemědělství.

Vydáno pod