Minulé vedení obec zadlužilo, to nové chce peníze vymáhat

Luleč (Vyškovsko) - S dluhy bývalé radnice se potýká malá obec Luleč na úpatí Drahanské vysočiny. Obec ještě stále splácí úvěr za sedm milionů korun na domácí čističky, které minulé zastupitelstvo nakoupilo, aniž by si ověřilo, že je může v obci nechat zabudovat. Nově navíc přibyl další kostlivec. Stavební firma, která nedostala osm let zaplaceno, se přihlásila o úroky z prodlení. Stavba a zasíťování nové silnice tak obec vyšla o polovinu dráž. Zastupitelům už došla trpělivost a škodu chtějí vymoci po viníkovi. Případ už prošetřuje kriminální policie.

Bártrový obchod domluvil bývalý starosta Josef Vlach (SNK) s firmou, která měla opravit obecní vozovku. Luleč za to měla v roce 2002 zaplatit půl milionu korun. Jenže v pokladně nebyly peníze, a tak starosta s firmou domluvil, že obec zaplatí převodem pozemků. Osm let se ale nic nedělo. Před loňskými volbami nakonec zastupitelstvo sáhlo do kasy a dluh uhradilo. Stavební firma ale jako odpověď poslala další fakturu na 281 000 jako pokutu za prodlení. Obec tak nečinnost jejího vedení vyšla pěkně draho.  

„Možná jsme mohli najít jiné pozemky, možná postupovat rychleji, nevím, je to takový dluh minulého zastupitelstva,“ hájí se bývalý starosta Vlach. Jenže novému zastupitelstvu přiznání chyby nestačí. Celou záležitost tak řeší policie. „Tím, že obci vznikla povinnost úroky uhradit, tak vznikla škoda. Nemůžeme nad tím mávnout rukou, ale je naší povinností škodu vymáhat,“ říká nový starosta Petr Halas.

Ke dluhům minulého zastupitelstva se musí přičíst ještě sedm milionů, které také proletěly komínem. Bývalé vedení totiž chtělo ušetřit na výstavbě kanalizace a místo toho nakoupilo domácí čističky pro všechny domy i ulice. Na jejich zabudování ale nedostalo povolení od úřadů. Čističky se teď snaží obec rozprodat, dál za ně ale splácí úvěr - zhruba 600 000 korun ročně. K doplacení celého dluhu zbývají ještě dvě splátky. Obec tak může v následujících dvou letech na investiční akce v Lulči zapomenout.