Pod vlakem zemřel řidič, pod kamionem neznámý chodec

Záhorovice (Uherskohradišťsko) – Řidič osobního auta zemřel pod koly vlaku na přejezdu u obce Záhorovice na Uherskohradišťsku. Proč třiadvacetiletý mladík vjel těsně před nákladní vlak, zatím policisté a drážní inspektoři zjišťují. Havárie na přejezdu byla jednou ze tří smrtelných nehod, které se dnes na českých silnicích staly. Odpoledne přišel o život chodec, kterého srazil kamion, večer zahynul řidič porouchaného auta, který vystoupil a přejel ho projíždějící vůz.

Smrtelná nehoda u Záhorovic se stala v místě, kde se kříží uherskohradišťsko-trenčínská trať s místní komunikací. Přejezd je chráněn světelnou signalizací, podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala byla v době havárie v provozu.

Třiadvacetiletý řidič Fordu Focus vjel na křížení v době, kdy přijížděl nákladní vlak od Bojkovic. „Nákladní vlak vezoucí dřevo přijížděl ze směru od Bojkovic. Zleva k přejezdu přijíždělo osobní vozidlo. Po střetu vlak zastavil až po 200 metrech, po celou dobu automobil tlačil před sebou. Řidič zemřel na místě,“ popsal průběh nehody policejní mluvčí Aleš Mergental. Tělo řidiče z trosek vozu vyprostili hasiči.

U odbočky ze státní silnice I/9 na Čistou na Mladoboleslavsku zahynul zatím neznámý muž, když se pokoušel hlavní tah přejít. Vkročil těsně před přijíždějící kolonu kamionů, z nichž první začal prudce brzdit. Řidič se srážce vyhnul, vůz ale spadl do příkopu. „Druhý nákladní vůz, který jel za ním, ve snaze zabránit střetu vjel do protisměru, kde muže srazil,“ uvedl policejní mluvčí David Schön.

Poblíž obce Košičky na Královéhradecku zahynul řidič osobního auta, které se porouchalo během jízdy po silnici I/11. Muž z vozu vystoupil, zřejmě se ale nepodíval do zrcátka a neviděl, že se přibližuje kamion. Vstoupil proto přímo pod jeho kola. Řidič nákladního auta nemohl podle policie havárii zabránit.

Bez úmrtí, ale zraněním celkem tří dětí skončily dnes další dvě vážné nehody. V centru obce Opatov na Svitavsku se střetlo osobní auto se dvěma dětskými cyklisty. Obě děti utrpěly zranění, přiletěl pro ně záchranářský vrtulník.

V Dolní Lomné na Frýdeckomístecku potom utrpěly lehká zranění děti ve věku dvanácti let a jednoho roku. Starší dítě tlačilo na chodníku kočárek s tím mladším, když kolem projíždělo osobní auto řízené opilým mužem. Ten vůz nezvládl, vjel nejprve do protisměru a poté na chodník, kde právě procházely děti. Dvaapadesátiletý řidič nadýchal při dvou zkouškách 1,8, resp. 1,6 promile. „Řidič na místě dopravní nehody po celou dobu s policií spolupracoval, dokonce se i sám přiznal, že před jízdou požil alkoholické nápoje,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Hamhalter.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)