Valašsko zasáhla lokální povodeň, ohrozila železnici

Branky (Vsetínsko) – Voda, která napršela v posledních dvou dnech, způsobila dnes večer lokální záplavy na Vsetínsku a také Kroměřížsku. Zatopeno bylo několik sklepů, hrozilo také podemletí náspu hlavní železniční tratě z Hulína do Valašského Meziříčí. To se ale nestalo, provoz na dráze pokračuje, ač sníženou rychlostí.

U trati v Brankách na Vsetínsku zasahovalo šest jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů. Vodu odkláněli a odčerpávali. Nejvážněji byla dráha ohrožena zpočátku, když se voda valila přímo přes železniční svršek. „Zástupci drah na místo vyslali své inspektory ke kontrole dopravních cest. Asi po hodině voda začala pomalu opadat a hasiči se připravili na další sérii čerpání,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

V Brankách se velká voda dostala také do ulic a zaplavila několik domů. Hasiči nainstalovali protipovodňové stěny, aby dostali vodu zpět do koryta místního potoka. 

Další jednotky hasičů se věnovaly rozlitému potoku v obci Rataje a její části Sobělice, který hrozil okolním domům. Na Vsetínsku zasahovali i v obcích Růžďka, Jablůnka a Oznice. Vyjíždět museli také do Chropyně na Kroměřížsku, kde voda zaplavila několik sklepů.

Vydáno pod