Malí vandrovníci putují krajem pověstí a bájí

Boskovice – Místní báje a pověsti jsou letos v centru zájmu obcí na Boskovicku. Pro rodiny s dětmi připravily hru, během které navštěvují různá místa regionu, k nimž se pověsti vážou. Do projektu Krajem pověstí a bájí se už zapojilo přes sedm set dětí, které se podívají do zajímavých zákoutí regionu a třeba se dozví, ve které chalupě chovali raráška, kde lidi strašil ohnivý kostlivec nebo odkud se ozýval strašlivý křik hejkala.

„Základem je kniha pohádek a pověstí, kterou si děti buď samy, nebo prostřednictvím svých rodičů přečtou, a poté vyrazí na putování po našem regionu,“ líčí starosta Olešnice Zdeněk Peša. Knížku pověstí i razítka děti dostanou v infocentrech jednotlivých měst. Když nasbírají alespoň čtyři, mohou si přijít pro dárek s tematikou hrdinů boskovických pověstí a bájí.

Podle slov pracovnice infocentra v Letovicích zvyšuje tento projekt návštěvnost místa asi o deset procent. „Za dva měsíce je již přihlášeno přes sedm set malých vandrovníků po našem kraji a to je něco, s čím jsme ani nepočítali,“ vyzdvihuje Peša.

Reportáž Zuzany Neuvirthové (zdroj: ČT24)

Knížka turistům neukazuje pouze známá místa kraje, jako jsou hrady a zámky, ale také přírodní krásy Boskovicka. Jedna z pověstí je zavede do údolí řeky Křetínky, která byla kdysi plná vodníků. „Turisté tu díky projektu mnohem déle zůstávají. Jestliže získají na jednom místě registraci, tak už neodjíždějí mimo náš region, ale navštěvují další místa v našem regionu – a to byl náš cíl, komplexně seznámit turistu s naším regionem, který má opravdu co nabídnout,“ dodává Peša.

Rodinná hra je i příslibem, že se na Boskovicko budou turisté vracet. Potrvá totiž až do roku 2016, takže kdo neposbírá všechna razítka během jediné dovolené, stihne to v příštích letech.