Do diodami osvětlené jeskyně vábí zvuk elektronické hudby

Brno – Jeskyně Výpustek v Moravském krasu se změnila v koncertní prostor. Elektronický hudebník Jiří Suchánek s doprovodem saxofonu v tomto zajímavém prostoru zahájil sérii koncertů nazvaných Zvuková jeskyně. Neobyčejné spojení jeskynní akustiky, chladu, světla a hudby diváky zavede do zatím neprobádané oblasti multimediální tvorby.

Každý z návštěvníků jeskyně Výpustek si teď může připadat jako ve vesmíru nebo na jiné planetě. V tmavém prostoru hluboké jeskyně se rozsvítí různobarevná světýlka a začne hrát experimentální elektronicko-akustická hudba.

Přes pět set ledek propojených v obrovskou světelnou síť vytvořilo v neobvyklém koncertním prostoru jedinečnou atmosféru. „Světla jsem instaloval zhruba rok. Celý ten projekt je takový experiment, kdy jsem chtěl nějak propojit zvuk a světlo v prostoru a vyzkoušet, jak to dohromady působí,“ popisuje autor Zvukové jeskyně Jiří Suchánek.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Kosmické osvětlení mohou návštěvníci Moravského krasu vidět při každé prohlídce jeskyně. Jejich spojení s experimentální hudbou ale zažijí jen na koncertech. „V tomto prostoru se mi hraje dobře, akustika je taková, že tón nástroje se inspirativně mění,“ pochvaluje si saxofonista Petri Herzán.

Poslechnout si elektronickou hudbu v diodami osvětlené jeskyni můžou návštěvníci opět 6. srpna, tentokrát za doprovodu trumpetisty Františka Skláře.