V Hodoníně otevřeli první česko-slovenskou služebnu policie

Hodonín – Vůbec první česko-slovenské pracoviště policistů a záchranářů otevřeli v Hodoníně policejní zástupci z obou zemí. Společná služebna nemá primárně pomáhat občanům, ale naopak má zefektivnit zásahy v příhraničí a zlepšit vzájemnou výměnu informací o přeshraniční kriminalitě. Častým problémem je majetková trestná činnost, především krádeže aut, v nichž pachatelé ujíždějí za hranice.

„Když pachatel ukradne vozidlo v České republice a ujíždí s ním na Slovensko nebo dál, tak v tu chvíli policista, který tuto krádež zaregistruje a vozidlo pronásleduje, potřebuje kontaktní místo, kde mu pomůžou a kde mu zprostředkují součinnost s tím druhým státem,“ vysvětlil ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Tomáš Kužel. Problém s nárůstem přeshraniční kriminality nedávno řešila obec Strání na Uherskohradišťsku.

Nové pracoviště vzniklo v Bratislavské ulici v Hodoníně a má se stát malým operačním střediskem pro mezinárodní spolupráci. „Hodonín je strategicky velmi dobře zvoleným místem. Je to odsud blízko na Slovensko i do Rakouska a zároveň je to tranzitní uzel pro dopravu na sever do Polska,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Trnavského kraje Imrich Puha. Policisté budou mít v Hodoníně k dispozici veškeré policejní databáze, z nichž budou moci předávat informace kolegům v terénu. Stanice bude také sloužit jako místo, v němž bude docházet k předávání stíhaných osob.

Ročně posílali čeští policisté slovenským kolegům více než tisíc žádostí a dotazů na majitele konkrétní SPZ auta, jehož řidič porušil dopravní předpisy, nebo na obsah spisů. Slováci se na českou policii obrátili přibližně dvě stě krát. Potřebné informace policisté často nezískali okamžitě, ale museli na ně čekat.

Z každé země se do projektu zapojí devět policistů. Centrum usnadní práci i československému kriminalistickému mikrotýmu, který už od loňska úspěšně stíhá přeshraniční zločiny. Policisté tak například dopadli dva pachatele loupeže ve směnárně.

Ředitel policie Trnavského kraje Imrich Puha o významu společného centra (zdroj: ČT24)

Při mimořádných událostech budou v centru působit i záchranáři a hasiči

Středisko poskytne zázemí i pro záchranáře a hasiče, kteří budou zasahovat například při povodních nebo ekologické havárii. Projekt společného centra, jež bude fungovat v nepřetržitém provozu, je částečně financován z peněz Evropské unie. „České ministerstvo vnitra uvolnilo na opravu objektu 4 miliony korun. Jinak projekt financovala unie, která přispěla 11 miliony, česká policie přispěla částkou pět set tisíc,“ dodal Kužel.

Na hranicích s ostatními státy je nyní celkem pět těchto center: Dvě jsou česko-německá ve Schwandorfu a Petrovicích, dvě česko-polská v Náchodě a Chotěbuzi a jedno vzniklo nedávno na česko-rakouské hranici v Drasenhofenu.