Zátah v policii - na brněnské kriminálce se zatýká

Brno/Praha - Policie zatýkala ve vlastních řadách. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu společně s inspekcí a Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci zadržel skupinu šesti lidí, včetně bývalých a současných policistů. Většina pozatýkaných pracovala nebo pracuje na brněnské hospodářské kriminálce. Jedním ze zadržených je podle serveru Lidovky.cz i bývalý rada inspekce ministra vnitra Rudolf Setvák. Podle informací České televize zátah souvisí s loňskou vraždou bývalého policisty v Žebětíně.

Policejní zásah začal podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka dnes ráno, předcházelo mu však vyšetřování, které trvalo několik měsíců. Policisté a inspekce při něm spolupracovali s dozorujícím Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci. „Mezi podezřelými jsou i bývalí a současní příslušníci Policie ČR,“ sdělil mluvčí s tím, že další informace policie s ohledem na vyšetřování zveřejní zřejmě až koncem týdne.

Podle Lidovek.cz měli zadržení policisté zametat pod koberec některé důležité kauzy. Inspekce podezírá současné i bývalé policisty v souvislosti s řadou případů, některé kauzy jsou podle serveru staré až deset let. „V současné době se nacházíme ve fázi realizace, a proto není možné v této chvíli poskytnout k věci konkrétnější informace,“ podotkla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

V krátké době je to další případ, kdy policejní inspekce zatýká policisty podezřelé z trestné činnosti. O víkendu zasahovala v Praze v případu 18 policistů obviněných ze zneužití pravomoci a braní úplatku. Skupina se údajně nechávala nelegálně najímat i na práci firmou, která zajišťovala různé činnosti pro filmový průmysl. Sandorová tento případ označila v práci inspekce za jeden z nejrozsáhlejších.