Na opravu vyhořelé sokolovny v Brně stále chybí peníze

Brno - Přestože se podařilo sokolské obci z brněnské městské části Starý Lískovec vybrat dvě stě tisíc korun na vyhořelou sokolovnu a získat téměř dva a půl milonu od pojišťovny, chybí jí stále ještě 1,3 milionu na nové podlahy. Devastující požár a následné hašení totiž budovu zcela zničilo. Bez dokončení oprav nejde sokolovnu otevřít - a tím se přichází o další peníze, protože zde nelze nic pořádat. Sokolové proto znovu požádali o pomoc kraj a městskou část.

Úřad městské části Brno - Starý Lískovec, který ještě před půlrokem nechtěl dát sokolům nic, dnes čeká na jejich podklady. Ze zákona totiž nemůže poskytnout finanční prostředky na investici nebo opravu soukromému subjektu. „Zvažujeme však jiná řešení, že bychom sokolům dali například dar,“ prohlásil místostarosta městské části Jiří Dvořáček (KDU-ČSL).

Zatím se sokolům ze sbírky a pojištění podařilo opravit alespoň část budovy. „Střecha, strop, stěny, hromosvody, elektroinstalace, to všechno je dnes už nové, jen na ty podlahy už nemáme,“ vysvětlil Ladislav Škrha, člen výboru TJ Sokol Starý Lískovec. Navíc přijde Sokol o peníze za společenské i sportovní akce, které v ohněm postižené sokolovně nelze pořádat. Nemohou ani tělocvičnu poskytovat okolním školám, které vlastní nemají, a naopak si musí sami společenské místnosti pronajímat. 

Požár sokolovny v Brně - Starém Lískovci (zdroj: ČT24)

Pomoci by měla sokolská župa a další instituce, které však nejdříve čekaly na vyčíslení škod. Rozsáhlý požár, který během par minut objekt téměř zničil, zachvátil sokolovnu loni před Vánocemi. Podle svědků začalo hořet od propálené zářivky, do níž se dostala voda. Stalo se to při hodině tělesné výchovy. Naštěstí se nikomu z přítomných žáků nic nestalo.