Déšť a burčák památkám svědčí

Brno – Jihomoravské památky zažívají letos ideální sezonu. Většina z nich přivítala za červen nesrovnatelně více zájemců o prohlídky než loni a potěšující jsou i čísla návštěvnosti za červenec. Přispělo k tomu z velké části deštivé počasí minulých týdnů. Výletníci totiž místo k vodě zamířili na hrady a zámky.

Předpověď sleduje i Ivana Holásková, kastelánka Lednice, tradičně nejnavštěvovanějšího zámku na jižní Moravě. „Počasí je číslo jedna, kdykoli je ošklivě, tak se to projeví i na nárůstu návštěvnosti,“ potvrzuje. Návštěvníky do hradů a zámků nahání podle ní i ekonomická situace. Lidé šetří na zahraničních dovolených a spíše se vydají na cesty po republice. Čeští návštěvníci v Lednici tvoří zhruba 70 procent všech turistů.

„Sezona je úspěšná. Loni jsme měli celkem 340 tisíc návštěvníků a letos jsme ke konci července dosáhli čísla 140 tisíc. Velice úspěšný byl měsíc červenec, ten byl za posledních několik let úplně nejnavštěvovanějším,“ doplňuje Holásková ještě čísla ze statistiky návštěvnosti.

Rozhovor s Ivanou Holáskovou (zdroj: ČT24)

Navíc dvousethektarovou zámeckou zahradou projde každoročně odhadem 1,5 milionu turistů a další tisíce je možné připočítat za ty, kteří zavítají do Lednicko-valtického areálu. „Kolega ze zámku ve Valticích mi řekl, že jejich návštěvnost vzrostla zhruba o 25 procent,“ prozradila kastelánka, že na letošní sezonu si nemůže stěžovat ani sousední památka.

„I září u nás bývá velmi navštěvované, pokud je krásné počasí. Jižní Morava přitáhne návštěvníky za burčákem a při té příležitosti i za památkami,“ doufá, že důvod ke spokojenosti do konce sezony zůstane. Lednice je ve správě Národního památkového ústavu, který se na jižní Moravě stará celkem o dvanáct památek. Tržby za červen v nich byly o 19 procent, tedy o pět milionu, vyšší než v minulé sezoně.

Tu stávající si chválí ale i památky mimo správu NPÚ. Například památník v Mikulčicích přivítal do konce června tolik návštěvníků jako loni do konce září. I rotunda sv. Kateřiny hlásí už nyní v polovině sezony jednou tolik návštěvníků než loni, a to i přesto, že kvůli vzácným freskám je počet lidí na jednu prohlídku výrazně omezen.

Naopak nedaří se například zámku ve Vranově nad Dyjí, kterému objízdná trasa kvůli opravě silnice odvádí návštěvníky. Přihrává je ovšem zase jiné památce – hradu Bítov.  

Vydáno pod