Zvony kostela v Horních Dubňanech putují na opravu

Horní Dubňany (Znojemsko) – Ze zvonice kostela svatého Petra a Pavla v Horních Dubňanech se před dvěma roky začaly linout nezvykle falešné tóny. Když místní nahlédli do věže, zjistili, že jeden zvon praskl a druhý k tomu má blízko. Pořízení nových zvonů by však dubňanskou farnost vyšlo na statisíce korun. Rozhodla se proto nechat poškozené zvony opravit. Ve spolupráci s obecním úřadem na to vyhlásila veřejnou sbírku.

„Kvůli puklinám na zvonech nezvoníme už půl druhého roku,“ řekl farář Josef Požár. Lidem v Horních Dubňanach se po typickém zvuku zvonů stýská. „Bez nich je to tady hrozně smutné. Byli jsme zvyklí podle nich řídit i čas a patřily ke koloritu obce,“ posteskla si obyvatelka Marie Zivčáková. „Někde se prý zvony začaly rušit, to si já vůbec nedovedu představit,“ dodala.

Větší zvon pochází z roku 1653, menší je o něco novější, do zvonice přibyl v roce 1706. Věž dubňanského kostela dosud nikdy neopustily, pouze se několikrát měnil mechanismus zvonění, byly proto několikrát sundány a znovu pověšeny.

Zvony podle expertízy popraskaly kvůli nevhodnému zvonicímu zařízení. Kromě zacelení narušených míst proto bude nutné změnit způsob jejich zavěšení, aby k podobnému problému v budoucnu znovu nedošlo.

Lidé se na opravu zvonů složili

Obec farnosti na opravu prasklých zvonů přispěla 250 tisíci, místní společně přidali dalších 50 tisíc korun ve veřejné sbírce. Díky tomu se dnes zvony vydaly na cestu do Zbraslavi, kde je čeká restaurování. „Větší zvon má opravdu velkou trhlinu, kterou bude potřeba svařit. U obou se pak budou opravovat vytlučená místa ve věncích, která jsou za tři století už hodně oslabená,“ popsal mistr zvonař Petr Rudolf Manoušek.

NO COMMENT: Hornodubňanské zvony opustily zvonici za pomoci jeřábu (zdroj: ČT24)

Oprava potrvá zhruba půl roku. „Pokud vše půjde dobře, zvony by se do kostela mohly vrátit příští rok na jaře,“ předpokládá farář.