Rožnovští staví rozhlednu podle návrhu Dušana Jurkoviče

Rožnov pod Radhoštěm - Architekt Dušan Jurkovič se i po své smrti dočká realizace jednoho ze svých návrhů. Rozhledna inspirovaná jeho plány z roku 1896 bude stát na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm, jen kousek od známého valašského skanzenu. Projekt za více než jedenáct milionů korun odstartoval už v roce 2008, hotovo má být do letošního listopadu. Už teď na místě pilně pracují stavbaři, kteří pro rozhlednu chystají základy.

Rozhledny napříč Zlínským krajem rostou v poslední době jako houby po dešti. Kdo však zná některé ze slavných staveb významného představitele secesní architektury Dušana Jurkoviče, například Libušín a Maměnku na vrcholu Pusteven či kolonádu v Luhačovicích, asi tuší, že rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm bude mezi desítkami jiných skutečný unikát.

Třicet metrů vysoká stavba v nadmořské výšce 520 metrů poblíž Valašského muzea v přírodě nabídne impozantní výhled do okolí. Viditelné odtud budou Vsetínské vrchy, Beskydy s Radhoštěm, stejně jako slovenské pohraničí. To vše s krásnou vůní dřeva. Masivní bukové klády rožnovští sváželi z celé Moravy, kritéria byla velmi přísná. „Kmeny musely být staré minimálně sto let, aby splnily požadavky na délku a průměr,“ uvedl Radomír Šnejdrla z Městského úřadu v Rožnově pod Radhoštěm.

NO COMMENT: Stavba rožnovské rozhledny je v plném proudu (zdroj: ČT24)

Více než sto let starý návrh Dušana Jurkoviče, který doposud zůstával zapomenutý na papíře, vybrali radní především proto, že stavba v secesním slohu perfektně zapadne do zdejší romantické krajiny. Pro současného architekta bylo dopracování skici už jen radostí. Na rozdíl od jiných Jurkovičových staveb ale rozhledna nebude tak barevná. „Rozhodli jsme se pro střízlivější variantu, i když typická barevnost tam bude samozřejmě také,“ slíbil rožnovský místostarosta Alois Vychodil (ODS).

Náklady na stavbu přesáhnou 11,5 milionů korun. Rožnovské ale nebude nová rozhledna stát ani korunu, vše zaplatí Evropská unie a soukromá nadace.