Celníci opět zabavují padělané výrobky v Hatích

Hatě (Znojemsko) – V obří asijské tržnici China Town v Hatích na Znojemsku dnes vrcholí zátah na padělané výrobky, který celní správa zahájila již v sobotu. V jedné z největších tržnic na Moravě v blízkosti hranic s Rakouskem celníci již zabavili stovky pytlů s padělky nejrůznějšího zboží. Podle odhadů by prodej zabavených věcí znamenal pro držitele ochranných známek škodu za desítky milionů korun. Podle celníků navíc trhovci využívají stále nové triky, jak padělané zboží krýt.

Zátah začal v sobotu v poledne, kdy celníci neprodyšně uzavřeli tržnici. Tisíce padělků nalezli v kontejnerech a dodávkách zaparkovaných v okolí tržnice. Trhovci je využívali jako sklady pro své zboží. Od sobotního poledne celníci nepřetržitě zajišťují textil, obuv, oděvní doplňky, parfémy i hodinky. Soupis zabavených věcí bude znám v pondělí. Před 11:00 zbývalo ještě otevřít a zkontrolovat 20 stánků v tržnici. Předpokládá se, že i ony budou zaplněny levnými napodobeninami značkového zboží.

„Přišli jsme na nový trik trhovců. Na padělané obuvi mají přešita loga známých firem tak, aby nebyla na první pohled vidět. Velmi snadno jde ale tyto přešívky odstranit,“ dodala mluvčí brněnského celního ředitelství Lada Temňáková. Dalším překvapením je podle celníků to, že kvalita padělků, zejména sportovního oblečení, se výrazně zlepšuje.

Zátah na padělky v Hatích na Znojemsku
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Po uzavření tržnice měli trhovci šanci sami požádat přítomné celníky o kontrolu svých stánků. Někteří tak učinili. V jejich stáncích nebyly ale nabízeny kupujícím padělky. Tyto provozovny byly po kontrole uzavřeny a označeny jako zkontrolovaný prostor. Mnozí prodejci však své stánky uzavřeli, proto je museli celníci otevřít násilím.

Vydáno pod