V Mikulově se rozhoduje o novém Králi vín

Mikulov – Startuje největší vinařská soutěž v Česku Král vín. Degustátoři v Mikulově na Břeclavsku ode dneška začnou ochutnávat přihlášené vzorky. Letos jich bude soutěžit více než 900. Tedy o 23 víc než loni, a to i přesto, že úroda byla špatná. Do soutěže se zapojilo 131 českých a moravských vinařů. Loni se stal Králem vín Ryzlink rýnský 2009, ledové víno ze Znovína Znojmo.

„Jsou tu velmi malá rodinná vinařství s produkcí několika tisíc lahví ročně i velké giganty našeho trhu vyrábějící vína v řádu milionů,“ konstatoval Branko Černý, vedoucí odborné komise. Vína jsou rozdělená do šesti kategorií podle druhu a zbytkového cukru.

Nejméně se přihlásilo do kategorie perlivých vín, naopak nejvíce obsazenou je kategorie vín od sedmi do 70 gramů zbytkového cukru. Soutěží v ní 345 vzorků. Kvalitu vín posuzuje osmnáctičlenná komise degustátorů. „Mezi degustátory najdete prestižní vinaře, špičkové sommeliéry, vysokoškolské pracovníky i inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce,“ podotkl Černý.

Degustátoři budou vzorky soutěžních vín hodnotit čtyři dny. Výsledky budou známé koncem srpna. „Tu pauzičku máme proto, abychom ve spolupráci s ministerstvem zemědělství ověřili všechny výsledky, zda všechna vína mají patřičné doklady k tomu, aby mohla být vyhlášena medailisty,“ vysvětlil Černý.

Jak konkrétní víno obstálo, budou moci spotřebitelé zjistit na webových stránkách soutěže, medaile ponesou i samotné lahve oceněných vín a kdo chce mít vše pěkně shrnuté a zabalené doma, může si koupit knihu Král vín, která vyjde v říjnu. Z letošní úrody organizátoři očekávají zhruba 320 medailových vín. Lidé je budou moci ochutnat na Královských koštech.

Vinař roku zná své finalisty

Kvalitu českých vín pravidelně hodnotí i další soutěž - Vinař roku. O vítězství v devátém ročníku tohoto klání se letos utká osm vinařství. Do finálového kola porotci letos vybrali Znovín Znojmo, Vinařství Tomáš Krist Milotice, Vinařství Volařík Mikulov, Vinařství Kosík Tvrdonice, Vinařství Kolby Pouzdřany, Vinselekt Michlovský Rakvice, Vinařství Proqin Velké Němčice a Vinné sklepy Valtice. Výsledky soutěže a degustace všech soutěžních
vzorků se uskuteční 18. srpna na pražském Žofíně. Loni se Vinařem roku stal Josef Valihrach z rodinného vinařství v Krumvíři na Břeclavsku.