Brno slaví vyhnání švédských vojsk za třicetileté války

Brno - Historickým průvodem, jarmarkem a rekonstrukcí bitvy si Brno připomene odvrácení 110 dní trvajícího útoku Švédů v roce 1645 už po šestnácté. Den Brna se zde slaví od roku 1995 z iniciativy brněnského biskupství. Návštěvníci se mohou těšit také na hudební program či prohlídku Labyrintu pod Zelným trhem.

15. srpen přesně před 366 lety se do kroniky Brna zapsal jako slavný den, kdy město vyhnalo vojska švédského generála Torstensona. Ta dnešní jihomoravskou metropoli obléhala celých 110 dní a proti Brňanům byla v jednoznečné přesile. Obráncům města podle pověsti pomohla Panna Marie, která se jim ten den zjevila na obloze.

Pravidelně od roku 1995 si Brno na počest tohoto dne připomíná vždy jednu scénu historické bitvy. Letos bude na Zelném trhu k vidění komponovaná bitevní scéna „Pomoc pro Brno“. Hřmot mečů a rány z děl se centrem města ponese v sobotu od tří hodin odpoledne.

Oslavy dne Brna odstartovaly v pátek pochodem městské pohotovosti (zdroj: ČT24)

Oslavy Dne Brna potrvají až do neděle, kdy je naplánován tradiční průvod k hrobu brněnského hrdiny třicetileté války, plukovníka Raduita de Souchese v kostele svatého Jakuba. Program oslav je možné stáhnout na stránkách Turistického informačního centra (TIC).