Na Masarykův okruh dorazilo skoro 240 tisíc lidí

Brno – Závodní okruh v Brně zažil o víkendu nápor návštěvníků, jela se tam totiž tradiční Velká cena silničních motocyklů. Rekord v návštěvnosti sice nakonec nepadl, během tří dnů ale na závodiště zamířilo 238 tisíc lidí. Autodromu se navíc podařilo získat příslib státní podpory i pro příští sezony, bez níž by bylo pořádání závodu ohroženo.

„Počet diváků v letošním roce vyrovnalo čísla z roku 2010 238 tisíc diváků. Nejvyšší návštěvnost byla tradičně v neděli, kdy přišlo na Masarykův okruh 155 tisíc diváků,“ uvedl mluvčí autodromu Jiří Smetana. 

Po skončení závodů měli plné ruce práce hlavně policisté, museli totiž zvládnout nápor aut, která ve velké většině mířila na dálnici D1. Kvůli zúžení a omezení rychlosti se na dálnici tvořily několikakilometrové kolony. Odjezd desetitisíců fanoušků nakonec trval více než dvě hodiny. Za celý víkend policisté zkontrolovali přes tisíc dodávek a motorek a zastavili tři desítky řidičů s alkoholem v krvi. 

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Pořadatelé mají slíbené miliony i do budoucna

Pořadatelé brněnského závodu dnes dostali příslib podpory akce pro příští roky. Stejně jako letos by měli mít garantovaných nejméně 40 milionů korun, určených na zaplacení promotérovi šampionátu za zařazení do kalendáře. Podpora brněnské Velké ceny by měla být součástí koncepce, kterou připravuje ministr školství Josef Dobeš (VV): „Připravuji koncepci, mapu velkých sportovních akcí v České republice, na které chci spolupracovat s regionálními zástupci. Budou na ní přirozená místa, kde sporty dobře fungují,“ uvedl ministr. Kromě Brna by měla být do koncepce začleněna i atletická Zlatá tretra v Ostravě nebo lyžařské závody v Novém Městě na Moravě.   

Brněnský okruh by tak v příštích letech měl dostat 10 milionů korun od ministerstva školství, od Jihomoravského kraje 20 milionů, město Brno přispěje 10 miliony a blíže nespecifikovanou částku má ze svého rozpočtu uvolnit i ministr dopravy Pavel Dobeš.

Vydáno pod