Exředitelku Domu kultury v Hodoníně prý napadl radní

Hodonín - Ředitelka Domu kultury v Hodoníně Lucie Hostačná v sobotu rezignovala. V dnešní tiskové zprávě uvedla, že za jejím odchodem stojí nátlak ze strany politického sdružení Změna a také údajné fyzické napadení současným garantem kultury v Hodoníně, radním Vítězslavem Krabičkou. Ten incident z 10. srpna odmítá, chování exředitelky označil za „hru“.

Lucie Hostačná stála v čele Domu kultury v Hodoníně čtyři měsíce. Podle jejího vyjádření v tiskové zprávě byla po celou tuto dobu údajně pod tlakem radních z hodonínského občanského sdružení Změna. Garant kultury v Hodoníně Ivo Knápek a jeho nástupce Vítězslav Krabička jí měli diktovat, koho nevyhovujícího ze sdružení má „odstranit“ a pro koho by naopak měla vytvořit nové místo.

Vstup Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

„Sdružení Změna, ze kterého někteří členové působí v současné době na klíčových postech hodonínské radnice, mě od počátku mého působení v této organizaci nutilo jmenovat na vedoucí posty domu kultury lidi z jejich organizace, kteří nebyli profesně, odborně ani fyzicky schopni vykonávat tuto práci,“ napsala Hostačná. Radním podle exředitelky šlo o zviditelnění Změny a měli zájem na dosazení lidí, kteří by jim z vedení organizace donášeli informace. Schůzkám s nimi se proto začala vyhýbat. „Změna mi posílala výhružné sms zprávy, že mi nedají osobní ohodnocení, což se také stalo, a že mě odvolají,“ tvrdí Hostačná.

Ivo Knápka ve funkci garanta kultury v polovině července nahradil Vítězslav Krabička, který byl dříve garantem zoo. „Považuji ho za osobu, která je kultuře vzdálená, používá nástroje síly, arogance a zastrašování,“ napsala bývalá ředitelka. Podle Hostačné nikdy nenavštívil žádnou z akcí místního kulturního domu. Přesto za krátké působení v nové funkci zhodnotil před radou města činnost Hostačné jako špatnou a měl lhát také o rozpočtu organizace.

Radní Krabička: Hostačná lže, útok si vymyslela

Rozepře mezi nimi se měla vyhrotit 10. srpna, kdy exředitelka pozvala Vítězslava Krabičku do své kanceláře, aby mu ukázala dokumenty k rozpočtu popírající to, co garant přednesl na schůzi radních. Na to měl Krabička zareagovat agresí. „Napadal mě nejdříve slovně a poté také fyzicky. Za daného stavu věcí považuji za nemožné pokračovat ve své funkci,“ napsala Hostačná ke své rezignaci.

Vítězslav Krabička však takové vyvrcholení schůze popřel. „Vyslovili jsme nespokojenost s její prací. V pátek zasedala mimořádná rada a na ní jsme rozhodli o jejím okamžitém odvolání. Zřejmě se to dozvěděla a hned v sobotu rozehrála hru se svou rezignací,“ řekl Krabička. Celý útok podle něj exředitelka zinscenovala.

„O rezignaci v Domě kultury jsem uvažovala již delší čas, neboť jsem neviděla žádnou možnost konstruktivní domluvy s oběma 'hodonínskými kmotry',“ kontrovala Hostačná. Na radního Krabičku za fyzický útok podala trestní oznámení a zvažuje podání dalších. K případu však nejsou žádní svědci.

Město Hostačnou od její bývalé kanceláře okamžitě odřízlo - hned o víkendu na kulturním domě nechalo vyměnit zámky.

Vydáno pod