Vlaky mezi Brnem a Ostravou na týden nahradily autobusy

Brno - Místo každého rychlíku čtyři autobusy - cestující na trati mezi Brnem a Ostravou se celý týden musejí spokojit s náhradní dopravou. Špatný stav staré jednokolejné trati, který před dvěma měsíci u Vyškova zavinil nehodu nákladního vlaku, přesvědčil železniční správu, že opravy jsou už nevyhnutelné. V následujících dnech tam budou dělníci svařovat kolejnice, utahovat šrouby nebo čistit pražce.

Blíží se devátá hodina dopoledne. Cestující na brněnském hlavním nádraží vzhlížejí směrem k informačním tabulím, kde místo čísla nástupiště u vlaků směrem na Olomouc, Přerov a Ostravu stojí poznámka „BUS“. Stanoviště náhradní autobusové dopravy je naštěstí jen pár kroků od budovy a v orientaci lidem navíc pomáhají pracovníci Českých drah v oranžových vestách, takže první den výluky nikdo nebloudí.

Připraveny jsou dvě linky náhradní autobusové dopravy. Cestující do Olomouce nasedají do autobusů z Brna do Nezamyslic, spoje do Ostravy a Přerova na týden nahradily autobusy mířící do Kojetína.

Místo jednoho rychlíku z Brna vyjíždějí čtyři autobusy (zdroj: ČT24)

„Chce to trpělivost, ale myslím si, že ten týden se to dá takto zvládnout,“ řekla Ivana Pavlišová, která vlakem z Brna do Přerova jezdí několikrát týdně. Úsek tratě mezi Brnem a Nezamyslicemi patří k nejvytíženějším na Moravě. Za jeden rychlík zde proto musejí vyjet až čtyři autobusy. „Dopolední vlaky naštěstí nebývají moc plné, takže se nebojím, že bych se do autobusu někdy nevešla,“ usmívala se Ivana Pavlišová.

Výluka je naplánovaná do tohoto pátku, vlaky se znovu rozjedou v 18 hodin. České dráhy výluku využijí také k běžné údržbě trati. V budoucnu by však měla projít celkovou modernizaci, jelikož jednokolejka na tak vytížené lince je už dávno nevyhovující. Na rozsáhlejší přestavbu však zatím nestačí peníze.

Stanice náhradní dopravy

Nehodu nákladního vlaku na začátku června způsobil špatný stav železniční tratě. Třináct z pětadvaceti vozů vykolejilo mezi Ivanovicemi a Vyškovem u obce Topolany. Správa železniční dopravní cesty o problémech na trati věděla už dříve. Vykolejené vozy tam z trati musel odstranit speciální tank. Mimo provoz byla dva dny.