Srážka autobusu s kamionem si vyžádala úmrtí a těžká zranění

Zástřizly (Kroměřížsko) - Úmrtím řidiče osobního auta skončila dopravní nehoda, kterou nejspíš způsobil právě on nebezpečným předjížděním. U obce Zástřizly na Kroměřížsku se srazilo osobní auto s kamionem a autobusem. Následkem nehody byla vedle úmrtí dvaadvacetiletého muže těžká zranění dalších čtyř lidí a desítky lehkých zranění. Policisté museli silnici I/50 v obou směrech uzavřít. Provoz na silnici, která spojuje Brno, Uherské Hradiště a slovenský Trenčín, zůstává omezen, byl omezen několik hodin.

Nehoda se stala asi deset minut před polednem, srazily se osobní automobil Opel Zafira ze Slovenska, kamion s nákladem kontejnerů a autobus s německou státní poznávací značkou, který vezl skupinu starších turistů do Vysokých Tater. Osobní auto začalo v nepřehledném úseku předjíždět autobus, řidič příliš pozdě spatřil kamion přijíždějící z protisměru. Při snaze vyhnout se srážce osobní vozidlo vyletělo ze silnice. „Řidič nákladního vozidla v důsledku střetu dostal smyk a přejel do protisměru, kde se čelně srazil s autobusem,“ popsala policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Od kamionu se utrhla kabina, ze které řidič vypadl.

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Při nehodě utrpěli kritická zranění řidiči všech tří vozidel a také spolujezdkyně z osobního auta. Řidič osobního auta po převozu do nemocnice zemřel. Vážně zraněna byla také jedna cestující v autobusu – utrpěla zlomeninu. Podle mluvčího krajských hasičů Ivo Mitáčka byl německý autobus obsazený 48 lidmi, někteří utrpěli lehká zranění. Ti, kteří nemuseli zůstat v některé z nemocnic, odjeli v podvečer náhradním autobusem dále do Tater.

Provoz na silnici musel být zcela zastaven, trosky havarovaných vozidel ji zcela přehradily. „Autobus je částečně v příkopě, částečně na silnici, na které je rozházený i náklad z kamionu. Kabina tahače je zcela utržena na vozovce. Kolegové mají hodně práce, místo nehody vypadá dramaticky,“ popsal mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. Hasiči na místě pracovali zhruba do šesti hodin odpoledne, poté následoval úklid trosek. Teprve večer se na důležitý tah mohla vrátit auta.