Muž ze Slovácka zaútočil autem, dostal sedm let

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes uložil jednadvacetiletému Jakubu Juřenovi sedm let vězení za loňskou nehodu na parkovišti u supermarketu v Uherském Hradišti, po které zemřel v nemocnici dvacetiletý muž. Podle obžaloby do něho o rok starší mladík z Březolup na Slovácku úmyslně najel. Původně mu hrozilo až 16 let vězení.

Nehoda se stala loni 25. července před supermarketem Kaufland v Sokolovské ulici. Státní zástupce Roman Kafka Juřenu vinil z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle něj totiž musel vzhledem ke zvolené rychlosti, části těla poškozeného, do které najel, a razanci rozjezdu vědět, že muži způsobí vážná zranění. „Reagoval impulzivně a agresivně. Chtěl poškozeného postrašit a potrestat za to, že se mu opřel o kapotu. Zbytečně tak zemřel mladý člověk,“ uvedl státní zástupce.

Juřena před soudem řekl, že myslel, že směrem dopředu může bezpečně projet. A to přesto, že poškozený i s kamarádem Ondřejem Černuškou stáli poblíž vozu. „Rozjel jsem se, pak jsem ale ucítil náraz. Auto povyskočilo, jako bych na něco najel,“ popsal mladý muž.

Juřenův obhájce: Neměl zájem nikomu ublížit

Juřena byl již dříve v přestupkovém řízení postižen za napadání jiných osob a porušování pravidel silničního provozu. Obhájce Vít Burša odmítl tvrzení, že by jeho klient jednal úmyslně. Podle něj se jednalo o nedbalostní zavinění. „Neměl zájem nikomu ublížit,“ řekl advokát.

Obžalovaný tvrdil, že k dvojici přijel proto, že napadala jiného muže. Černuška konflikt dvojice s neznámou osobou nepopřel. Podle něho ale muž odešel a oni Juřenovi i s jeho kamarádem, který seděl na sedadle spolujezdce Volkswagenu Touareg, řekli, ať jdou pryč. „Bavil se s ním … (poškozený). Juřena mu řekl: Jak chceš, pak sedl do auta a rozjel se proti nám. Vůbec mě nenapadlo, že tohle udělá,“ řekl Černuška.