V Brně se znovu jedná o železniční poliklinice

Brno – Správa železniční dopravní cesty znovu jedná o objektu železniční polikliniky u odstavného nádraží v Brně. Jako vlastník se jej nyní rozhodla prodat. Prvním osloveným je město Brno. Dvacet let stará budova je dodnes nedostavěná a nevyužívaná. Plán na vybudování zdravotnického zařízení však oživení asi nečeká.

Budova měla sloužit jako multifunkční poliklinika pro zaměstnance železnice. V roce 1988, kdy se s výstavbou začalo, nikdo nepochyboval o tom, že si uplatnění najde. Po revoluci se však z finančních důvodů stavba zastavila. Svému účelu tak poliklinika nikdy sloužit nezačala.

Dvacet let pak zůstala budova s více než sty pokoji ležet ladem tak, jak odtud dělníci kdysi odešli. Správa železniční dopravní cesty jako její vlastník se ji nyní rozhodla prodat. Jako první oslovila město Brno.


„Probíhají jednání s brněnským magistrátem, který už v minulosti projevil zájem o odkup části areálu. My usilujeme o to, aby byl areál včetně rozestavěné polikliniky odprodán celý,“ řekl tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Pozemek o rozloze větší než dva hektary leží na strategickém místě hned vedle odstavného vlakového nádraží a obchodních komplexů na Heršpické ulici. Brno o tyto pozemky stojí. Jednání je ale na začátku a zatím nepadla částka, za kterou se bude areál prodávat.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

„Nabízí se využití těchto pozemků pro přestavbu železničního uzlu, případně pro výměnu za pozemky, které Brno potřebuje pro své projekty,“ uvedla tisková mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.

S opravou samotné polikliniky ale město nepočítá. Nikdy nevyužívanou budovu tak zachrání jedině jiný investor. Není však vyloučeno, že ji místo obnovy čeká demolice.