Valašskomeziříčský zámek Žerotínů skrýval náboženské fresky

Valašské Meziříčí – Zámek Žerotínů odhaluje během posledních let svá tajemství. Už před 2 lety památkáři odhalili při stavebně-historickém průzkumu, že jižní křídlo zámku ukrývá kapli Smrtelných úzkostí Ježíše Krista s malbami předního moravského malíře Josefa Ignáce Sadlera z roku 1765. Teď se dočkali dalšího překvapení. V jednom ze sálů objevili fresky, které prozrazují bývalou kapli. Zatím není jasné, nakolik se náboženské výjevy podaří zachránit.

Když bylo po stavebně-historickém průzkumu v roce 2009 odhaleno, že jižní křídlo zámku Žerotínů ukrývá kapli Smrtelných úzkostí Ježíše Krista s malbami předního moravského malíře Josefa Ignáce Sadlera z roku 1765, mluvilo se o nejvýznamnějším výtvarném díle na území tohoto města.

Zámek v posledních sto padesáti letech sloužil postupně jako věznice, lazaret, kasárna, bytovka a nakonec kulturní dům. Jeden z dosud nezkulturněných koutů teď nečekaně připomněl zbožnost dávných zámeckých pánů Žerotínů.

Petr Zajíc z památkového odboru o nalezených freskách (zdroj: ČT24)

„Bylo to pro nás překvapení, protože na zámku jsou už teď dvě kaple a tato třetí kaple je už pro nás opravdu nečekaným a netušeným překvapením. Jsou zde  čtyři postranní zrcadla, ve kterých jsou čtyři evangelisté, a centrální zrcadlo, ve kterém je nápis Gloria in Excelsis Deo a nejasný námět,“ popsal nález památkář z místní radnice Petr Zajíc.

Fresky se dochovaly jen ve fragmentech a některé části jsou ve stavu, že je nelze odkrýt. Restaurátoři zatím neznají přesné stáří maleb ani to, kdo je jejich autorem. Vedení města chce přesto prostor zpřístupnit veřejnosti. Kdy, v jaké podobě a za kolik se znovuobjevenou kapli podaří opravit, bude jasné nejdříve v příštím roce. 

Vydáno pod