Polští dělníci utloukli krajana, zranění odpovídala střetu s parním válcem

Brno – Brněnský krajský soud potrestal dva polské dělníky, kteří v lednu v ubytovně ve Velkém Meziříčí brutálně zavraždili svého devětatřicetiletého krajana. Opilí svého spolubydlícího surově utloukli, teď mají strávit ve věznici se zvýšenou ostrahou osmnáct let. Brutalita útoku Marka Budniaka a Jacka Gontowského otřásla i vyšetřujícími kriminalisty. Gontowski se proti verdiktu na místě odvolal. Případem se proto bude zabývat olomoucký vrchní soud. Součástí trestu je po jeho odpykání i vyhoštění z republiky na dobu neurčitou.

Trojice obývala společný pokoj v ubytovně Horácko. Muži pracovali jako dělníci. Čas mimo zaměstnání trávili popíjením alkoholu. Dubniak s Gontowským přitom svému spolubydlícímu delší čas vytýkali, že dělá na pokoji nepořádek a neuklízí si po sobě. Vše vyvrcholilo 8. ledna odpoledne jeho napadením. „Opakovaně bili a kopali (oběť) do celého těla, tedy i do hlavy, hrudníku, břicha a zad, kde se nacházejí životně důležité orgány, tak mu zasadili nejméně několik desítek úderů a kopů,“ uvedl státní zástupce Jiří Morava při čtení obžaloby.

Zbitého krajana pak zamkli v pokoji a nechali jeho osudu. Podle soudkyně Haliny Černé cizinec umíral několik desítek minut v nesnesitelných fyzických bolestech. Smrt způsobilo masivní krvácení do dutiny břišní. Po příjezdu záchranářů nebylo již cizinci pomoci. Podle soudního znalce z oboru lékařství utržil napadený Polák zranění, jako by jej přejel parní válec, a bylo by snazší popsat, které orgány po útoku neměl poraněny, než se vyjadřovat k neobvykle velkému rozsahu zranění.

Oba obžalovaní svalovali vinu jeden na druhého. Budniak vypověděl, že možná muži dal nějaké facky, připustil i, že ho možná kopl. „Za jeho smrt ale nemůžu,“ tvrdil odsouzený. Gontowski zase na policii vypověděl, že muže určitě nekopal ani neškrtil a že ho nezabil. Soud ale ani jednomu neuvěřil. U obou se psychologové shodli, že jejich návrat do společnosti bude po odpykání trestu téměř nemožný.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)