Stavbě nechtěného Kauflandu v Rožnově už téměř nic nebrání

Rožnov pod Radhoštěm – V Rožnově pod Radhoštěm dnes proběhlo veřejné projednávání vlivu stavby Kauflandu na životní prostředí. Přestože studie žádný negativní vliv neodhalila, velká část místních je proti stavbě. Argumentují mimo jiné tím, že vedle areálu bývalých autobusových garáží v Meziříčské ulici jsou další dva supermarkety. Investor však splnil zákonné povinnosti a v mnoha směrech vyšel požadavkům odpůrců vstříc.

Hluk, nárůst dopravy a obavy z vymizení malých obchodů z centra města – to jsou ve zkratce hlavní výtky odpůrců stavby Kauflandu, na nichž trvají už šest let. Podle nich třetí supermarket zhorší dopravu pro řidiče jedoucí po silnici E35 do Rožnova z Valašského Meziříčí. Denně jich tu projede 30 tisíc. Menší obchodníci nijak neskrývají svoje obavy z toho, že jim velké supermarkety přetahují nízkými cenami zákazníky.

Investor vyšel lidem z Rožnova částečně vstříc. Jeho studie počítá s rozšířením stávající dvouproudé silnice na čtyřproudou a s vytvořením kruhového objezdu. Tímto způsobem by měla být zajištěna plynulá doprava. Kamiony se zbožím budou do supermarketu přijíždět pouze ve dne, v noci tedy doprava nijak nevzroste. Navíc se lidé z domu, který bude supermarketu nejblíže, dočkají zasklení lodžií, aby se zajistilo maximální možné odhlučnění od denního provozu obchodu. Kaufland se také zavázal, že odstraní ekologické škody na místě bývalých garáží – půda je tu nasáklá pohonnými hmotami.

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Pozemky v Meziříčské ulici už Kaufland vlastní a jeho záměr postavit tam obchodní středisko odpovídá záměrům vytyčeným v územním plánu. Město tedy nemá žádné prostředky, jakými stavbu zastavit. Stavbě supermarketu, který by podle dostupných informací měl zabrat plochu přesahující čtyři tisíce metrů čtverečních a parkovací plochu pro necelé dvě stovky aut, tak prakticky nic nestojí v cestě.

Vydáno pod