Na onkologickou péči bude méně peněz

Brno – Onkologové se obávají, že jim brzy dojdou peníze na biologickou léčbu pacientů s nádorovým onemocněním. Pojišťovny jim na ni letos poskytly stejný obnos jako v loňském roce, přestože každým rokem přibývá sedm procent takových pacientů. Lékaři proto navrhují, aby pojišťovny podporovaly komplexní preventivní vyšetření, která nemoc dovedou odhalit už v raném stadiu. Šance na uzdravení je pak vysoká a náklady na léčbu mnohonásobně nižší. Pojišťovny zatím tyto prohlídky nehradí, a tak o ně není příliš velký zájem.

Moderní biologická léčba je velkou nadějí pro pacienty s rakovinou v pokročilém stadiu – na rozdíl od jiných metod nehubí zdravé buňky a nemocným prodlužuje život o měsíce i roky. Pacientů léčených tímto způsobem každoročně přibývá. Letos ale onkologická centra dostala od pojišťoven stejný obnos jako loni.

„Peníze dojdou zřejmě na podzim. Nevíme přesně, co bude dál,“ neskrýval obavy předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Lékaři požadují jasná pravidla hry

Všechny pojišťovny už třetím rokem hospodaří s deficitem – výdaje daleko převyšují příjmy. Proto je pro ně jednodušší dát onkologickým centrům fixní částku a neplatit za léčbu každého pacienta zvlášť. „Předpokládáme, že lékaři jsou odborníci, a tak budou schopni tuto částku nějak rozdělit, aby s ní vyšli,“ vyjádřil se k záležitosti mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Přístup pojišťoven se ale onkologům vůbec nelíbí – pojišťovny totiž neurčily pravidla, podle kterých lze čerpat peníze na léčbu. „Měla by tady být nějaká pravidla hry, podle kterých se bude rozhodovat, že třeba peníze půjdou na pacienta jenom s určitou diagnózou nebo do určité výše financí. Není možné, aby toto rozhodoval lékař u lůžka,“ shrnul Vorlíček.

Pomůže důslednější prevence?

Onkologové v této souvislosti poukazují na možné řešení v podobě zvýšené prevence – zatím pouze Masarykův onkologický ústav v Brně nabízí komplexní prohlídky, při kterých je možné zachytit případný nádor i v raném stadiu, kdy se ještě neprojevují žádné příznaky. Nejenže se díky tomu pacient často úplně uzdraví, jeho léčba navíc vyjde pojišťovny daleko levněji. „Například operace tlustého střeva stojí zhruba kolem 15 až 20 tisíc, cílená léčba pokročilého onemocnění proti tomu stojí milion korun ročně,“ uvedl onkolog Marek Svoboda.

Program preventivní onkologické péče nabízí Masarykův onkologický ústav v Brně od roku 2006. Na základě prohlídek se brněnským onkologům podaří v průměru odhalit dva případy nemoci ze sta vyšetřených. „Jedná se o lidi, kteří neměli žádné známky onemocnění, pouze projevili zájem podstoupit prohlídku, aby zjistili, zda se v nich neodehrává počátek nemoci. Není to až tak malé číslo,“ podotkl Svoboda.

Onkolog Marek Svoboda o preventivní onkologické péči (zdroj: ČT24)

Na komplexní preventivní prohlídky ale pojišťovny nepřispívají, a tak o ně není příliš velký zájem – v Brně dosud vyšetřili přes 8 000 lidí. Je to navíc investice, jejíž výsledky by se projevily až v horizontu více než deseti let. Ve stavu, kdy každý třetí občan České republiky trpí nádorovým onemocněním, by ale podle lékařů možná stála za zkoušku.