Styl a Kabo: Herci protestovali proti novodobému otroctví

Brno – Profesionální brněnští herci spoutaní v řetězech. Tak to dnes po 11. hodině vypadalo před brněnským výstavištěm, kde začal módní veletrh Styl a Kabo. Umělci tanečním představením v poutech upozornili na novodobé otroctví dělníků v továrnách oděvních značek. Například v Indii pracují dívky už od svých jedenácti let a setkávají se, podobně jako ostatní zaměstnanci, s fyzickým násilím či zastrašováním. Taneční happening před branami výstaviště herci zopakují v rámci kampaně Ušili to na nás! ještě jednou v úterý.

„Mapovali jsme pracovní podmínky dělníků, kteří v Bangladéši, Vietnamu či Indii šijí oblečení mnoha známých značek, a zjistili jsme, že nemají daleko k otrocké práci. Zaměstnanci musí pracovat 16 i více hodin denně, jsou nuceni k přesčasům, nemají přístup k pitné vodě ani toaletám,“ uvádí koordinátor kampaně Ušili to na nás! Petr Mareš. Z výzkumu take vyplynulo, že zaměstnané dívky mají jediný den volna, kdy si v doprovodu hlídače mohou zajít pouze na trh a nakoupit nezbytné věci. Po celou dobu se nesmí s nikým bavit ani si zatelefonovat.

Při tanečním představení byli dva herci připoutáni ke třetímu, který měl představovat zaměstnavatele, pomyslným řetězem, z něhož se snažili uprchnout. Zmítali se na řetězu, ale marně – z pevných pout se dostat nedokázali. Performance měla symbolicky znázornit situaci šiček v asijských zemích.

NO COMMENT: Hapenning herců upozorňoval na pracovní podmínky šiček (zdroj: ČT24)