Divadlo v Brně: Janáčkovy ženy či Radúz a Mahulena na Skutru

Brno – Zbrusu novou hru o skladateli Leoši Janáčkovi v režii Vladimíra Morávka, české premiéry zahraničních her i klasiku v neotřelých úpravách nabídnou v podzimní části sezony brněnská divadla. Celkem stihnou brněnské scény do Vánoc uvést více než 20 premiér.

Patrně nejočekávanějším titulem je janáčkovský opus Leoš aneb Tvá nejvěrnější, na kterém se podílejí dramatik Milan Uhde se skladatelem, muzikologem a znalcem Janáčkova díla Milošem Štědroněm. Režisér Vladimír Morávek uvede hru o Janáčkovi a šesti osudových ženách jeho života 11. listopadu v divadle Husa na provázku.

Městské divadlo Brno otevře sezonu 10. září moderní úpravou hry o Mojžíšovi. Jeden z nejkrásnějších textů českého lidového divadla napsal v roce 1811 František Vodseďálek ze Staré Vsi u Vysokého nad Jizerou, švec, který se naučil číst a psát až ve 40 letech. Hra pojednává o dlouhém hledání země zaslíbené, které komentuje český pohádkový Kašpárek. „Konotace i přesah představení by měly společně evokovat i naši současnou touhu po nalezení harmonické společnosti,“ uvedli divadelníci v anotaci představení.

Příznivce hudebního divadla potěší Městské divadlo pohádkou Kráska a zvíře v muzikálovém zpracování německých autorů. Na listopad připravují umělci z Lidické ulice další muzikál – horor Jekyll a Hyde v broadwayské verzi. Na podzim soubor uvede ještě psychologický thriller o sexu, lžích a tajnostech Výkřiky do tmy a Shakespearovu klasiku Zkrocení zlé ženy.

Národní divadlo Brno / Janáčkovo divadlo
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Brno

První premiérou Národního divadla Brno se 9. září stane opera Ruleta autorské dvojice Zdeněk Merta a Stanislav Moša. „Je to příběh o hledání štěstí, které má různé podoby. Lidé v životě někdy vyhrávají, někdy prohrávají. Život je jak ruleta,“ prozradil Moša. Opera měla světovou premiéru ve Státní opeře Praha v roce 2005, Národní divadlo Brno ji uvede formou scénického koncertu. Operní soubor se na podzim představí ještě v dětské opeře Papageno hraje na kouzelnou flétnu. Balet chystá na listopad novou inscenaci Giselle v nastudování choreografa Roberta Strajnera, autora úspěšné brněnské verze Labutího jezera.

Současný pohled na klasiku slibuje představení Radúz a Mahulena s předpokládanou premiérou 21. října. Poetického dramatu Julia Zeyera se na prknech Mahenova divadla zhostí mladý režisérský tandem Skutr. „Hlavním námětem pohádky je láska, silný milostný cit, který člověka nejen posiluje v jeho životních strastech, ale je mu i záchranou, útočištěm, nakonec i smyslem života samého,“ uvedl k inscenaci dramaturg Martin Dohnal. Národní divadlo Brno připravuje také Valmonta v režii Daniela Špinara a obnovenou premiéru „verneovky“ Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce v režii Arnošta Goldflama.

Divadlo Polárka
Zdroj: ČT24/Divadlo Polárka

Buranteatr podle dramaturga Jana Šotkovského chystá například českou premiéru dva roky staré polské komedie Amazonie, která pojednává o trudném údělu mladých absolventů herectví. První novinkou HaDivadla bude 30. září Česká měna autorky Anny Saavedry. „V Den české státnosti – 28. září – bude představení Česká měna uvedeno na Nové scéně Národního divadla jako pražská premiéra. Premiéru živě přenáší Česká televize,“ upozornila Lucie Drlíková z produkce divadla.

Příznivci loutkového Divadla Radost se mohou těšit na obvyklý přísun pohádek, tentokrát zpestřený novou inscenací hry Jiřího Brdečky Limonádový Joe. Především k dětem a mladým divákům se obrací také Divadlo Polárka, které na podzim chystá hru Zmatek nad zmatek podle Julese Verna a Dobrodružství kapitána Kolíska na motivy Václava Čtvrtka.