Most v Kostelanech už je průjezdný jen s povolenkou

Kostelany nad Moravou - Kvůli špatnému stavu historického mostu se Kostelany na Uherskohradišťsku rozhodly pro radikální omezení. Řidiči si na průjezd po mostu musejí zařídit zvláštní povolenky. Most je vzácnou historickou a technickou památkou. Pro obec je životně důležitý, už od druhé světové války totiž funguje jako jediná přístupová cesta přes řeku Moravu. Další most se nachází až v deset kilometrů vzdáleném Uherském Hradišti.

Kostelanský most je postavený ze dřeva - jenže prkna už mají nejlepší léta dávno za sebou. „Dřevo už je dobou uhnilé, postupně tam vyhnívají šrouby, celá konstrukce už je hodně špatná,“ popsal stav starosta Kostelan nad Moravou Pavel Duda (KDU-ČSL). Oprav se však jen tak nedočká. Most totiž leží pouze na místní komunikaci vedoucí přes kunovský les, kterou spousta řidičů využívá jako zkratku. Průjezdy stovek vozidel denně památku nejen poškozují, ale také obtěžují obyvatele, kterým auta neustále sviští pod okny.

Za nepovolený průjezd budou pokuty

„Zároveň nám jde o bezpečnost cyklistů, kteří po této cestě často jezdí do zaměstnání do okolních obcí,“ řekl Duda. V těsné blízkosti mostu se navíc nachází biokoridor pro rozmnožování ropuchy obecné. O dopravní omezení na mostě se tak zasloužil i odbor životního prostředí uherskohradišťské radnice.

Starosta Pavel Duda (KDU-ČSL) o omezeních na mostě (zdroj: ČT24)

Řidiči si na průjezd po mostě musejí zařídit zvláštní povolenku. Na úřadu o ně zatím požádalo 260 lidí, vyhověno však bude jen každé druhé žádosti. Podmínkou je totiž trvalé bydliště v jedné ze šesti okolních obcích a trvalý pracovní poměr v průmyslové zóně v Kunovicích.

Ti, kdo povolenku nezískají, si budou muset prodloužit cestu přes Staré Město, což může znamenat i 25 kilometrů navíc. Jinak by riskovali nemalé pokuty - celá lokalita teď bude pod pečlivým policejním dohledem.