Obyvatele Částkova děsí vyhořelá ruina. Může se kdykoliv zřítit

Částkov – Už více než půl roku děsí obyvatele Částkova vyhořelé torzo rodinného domu. Po lednovém požáru statik majiteli nařídil, aby staticky narušený dům nechal zbourat. Majitel Jaroslav Gregor se ale k demolici nemá. Dům, který se může kdykoliv samovolně zřítit, tak dělá vrásky na čele sousedům. Vedení obce už dokonce zvažuje, že dům nechá zbourat na vlastní náklady.

„Každé dva měsíce mu voláme a pan Gregor nám slibuje a snaží se vycházet vstříc. Na stavbě to ale není vidět,“ popsal starosta Částkova Pavel Štěpančík (nez.). Na obecním úřadu se tak hromadí stížnosti místních, kteří se bojí zřícení domu. Torzo totiž stojí v místní části Kopec, na frekventované cestě k obchodu. „Jak na to naprší, zamrzne, tak se to může hned zřítit,“ nešetřil obavami obyvatel Částkova.

Starosta Částkova Pavel Štěpančík (nez.) o vyhořelém domě (zdroj: ČT24)

„Každý jenom chodí a stará se, co s tím. Co je komu po tom? Je to moje, na mém pozemku,“ řekl ČT Gregor. Podle serveru Dobrý den je Gregor v současné době bez práce a desítky tisíc korun na demolici nemá.

Jenže hromadící se stížnosti a obavy místních přivedly zastupitele dokonce k úvaze, že dům zbourají na náklady obce. Peníze by potom po majiteli vymáhali.

Požár způsobila technická závada na komíně a jeho zanedbané čištění

Plameny zachvátily rodinný dům v polovině ledna letošního roku. „Oheň nad ránem vzbudil spící rodinu, která se stačila včas evakuovat. Plameny zničily střechu jednopodlažního domu a zanechaly po sobě škodu za tři sta tisíc korun,“ uvedl po požáru mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. Z domu zůstaly jen obvodové kotvicové stěny, na kterých jsou viditelné pukliny.