Znojmo zvýšilo počet míst v mateřských školkách

Znojmo – Po dubnovém zápisu do mateřských škol to vypadalo, že pro osmdesát znojemských dětí se nenajde místo. Zvýšení jejich přílivu do předškolních zařízení se ve městě očekává minimální další tři roky, vedení Znojma se proto rozhodlo investovat do vybudování nových tříd. Jedna třída vznikla při základní škole JUDr. Josefa Mareše, další dvě nové vznikly v budově základní školy Pražská na Slovenské ulici. Třímilionová investice má zajistit dostatek míst v následujících letech.

„Do třídy ve škole v Klášterní ulici se vejde 25 dětí, do dvou tříd na Slovenské má v září nastoupit 28 dětí, ale může jich být až 56. Pokud by skutečně měly do školky nastoupit všechny děti, které přišly na jaře k zápisu, bylo by je kam umístit,“ řekl místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD).

Nové třídy vznikly hodně narychlo

Stavební práce, které ve škole JUDr. Josefa Mareše začaly na začátku prázdnin, už jsou dokončené a zkolaudované. „Chybí nám jen položit koberce, namontovat nábytek a dodělat výzdobu. Školku jsme připravili v rekordním čase – na všechno jsme měli jen 11 týdnů,“ řekl ředitel Miloslav Hubatka.

Třída s pětadvaceti místy se okamžitě zaplnila. Předškoláčci mají k dispozici vlastní hřiště, zčásti ale budou využívat i zázemí základní školy. „Díky tomu budou mít v některých směrech nadstandardní vybavení, které není typické pro mateřské školy,“ dodal ředitel.

Slavnostního otevření se všechny tři třídy dočkají 1. září. Ve Znojmě do mateřských škol v září nastoupí nejméně 416 dětí, v pololetí se jejich počet ještě rozšíří o ty, které oslaví třetí narozeniny až ve druhé polovině letošního roku.

Místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD) o výstavbě tří tříd pro předškoláky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod