Brněnský úřad práce se přestěhuje do nového sídla za čtvrt miliardy

Brno – Prvorepublikový dům na Křenové ulici v Brně dlouhá léta slouží jako sídlo krajského Úřadu práce Brno-město, už za dva roky jej ale úředníci opustí. Úřad totiž po dlouhodobém snažení získal evropské dotace na výstavbu nového sídla, které vznikne hned vedle Justičního paláce v Plotní ulici. Se stavbou za více než 250 milionů korun se má začít ještě letos.

„Budova na Křenové ulici je ve špatném technickém stavu a navíc je kapacitně úplně naplněna. Do nové budovy se vejde 260 úředníků a to znamená, že bychom tu měli kompletně zahrnout všechny služby, která má úřad práce poskytovat,“ popsal ředitel krajské pobočky Úřadu práce Brno-město Jan Marek.

Nové sídlo je navrženo tak, aby vedle kanceláří vznikly i prostory pro hromadné vzdělávací akce, informování klientů nebo samoobslužné poradenství. Komfortnější zázemí budova poskytne lidem se specifickými potřebami.

O získání dotací se neúspěšně snažili i předchozí ředitelé. Dlouhodobé problémy při výstavbě nového sídla byly jedním z důvodů, proč byl vloni z funkce odvolán Jiří Uklein. Poprvé od zahájení příprav v polovině 90. let minulého století tak má úřad důvod slavit. „Podařilo se dotáhnout předchozí administrativní chyby a problémy. Možná v tom hraje roli i to, že jsme kompletně obměnili realizační tým a ten tah na branku byl poněkud větší,“ vysvětlil Marek.

Přípravy na zahájení stavby jsou v plném proudu, úřad už vypsal výběrové řízení na dodavatele stavby za více než 250 milionů korun. Evropské fondy náklady pokryjí z 85 procent. „Výběrové řízení je plánované jako otevřené a hodnotit se bude jediné kritérium – cena. To je podle našeho názoru nejjednodušší a nejtransparentnější způsob,“ dodal. Budova, kterou bude využívat přibližně 20 tisíc nezaměstnaných Brňanů, by měla být dokončená v červnu 2013.